Mi újság?

Platon állama

A nagy görög bölcselő legnagyobb terjedelmű s egyik legmélyebb művét, mely nemes erkölcsi felfogását teljes emelkedettségében tárja elő, magyarra fordította Simon József Sándor. A fordításban alapos szövegkritika, gondos hűség és jó magyarság nyilvánul, a bevezetés, meg a jegyzetek, melyekkel a fordító a művet ellátta, pontosan s világosan tájékoztatnak minden szükséges tudnivalóról. A vaskos kötet görög-magyar párhuzamos szöveggel az Akadémia klasszika-filologiai bizottsága által kiadva, a Franklin-Társulatnál jelent meg; ára 10 korona.


Az orvos hivatása

Irta dr. Lévai Ödön

A szerző eme munkájában áttekintését adja azoknak a kérdéseknek, melyek az orvosi hivatással összefüggnek, röviden rámutat a meglevő hibákra, hiányokra, a gyógyításmódokra, a közegészségügy államosítására s kifejti, hogy már az orvosnövendéknek is meg kell adni a módot, hogy jó és derék orvossá legyen. A könyv, mely több figyelemre méltó eszmét tartalmaz, Budapesten Mai Henrik könyvkereskedésében jelent meg s ára 3 korona.

A leghosszabb vasút

A leghosszabb vasút, melyen átszállás nélkül lehet utazni, a Halifaxból Vancouverba vezető kanadai Pacific vasút. Ennek hossza 5860 kilométer.

Európa lakossága 1900 végén

Európa lakossága 1900 végén 401 millióra rugott; egy század alatt 129 százalékkal emelkedett. Ugyanezen idő alatt Francziaország lakossága csak 44 százalékkal szaporodott, mely körülmény okait most egy külön e czélra kirendelt bizottság kutatja.

A berlini orvosok kocsijai

Berlinben az orvosok kocsijai mindenütt szabadon közlekedhetnek, sőt útátjáratoknálmég a császár hintaja is kitér előttük. Az olyan kocsik, melyeken orvosok a betegekhez hajtatnak, bizonyos jelről felismerhetők.

A La Manche-csatorna

A La Manche-csatornában Anglia és az európai szárazföld között naponta 900-1000 hajó közlekedik.

Meghalt az első modell

Az első, kit 1839-ben New-Yorkban lefényképeztek, ezelőtt nehány nappal 95 éves korában halt meg. Draper Katalin fényképét fivére, dr. Draper József vette fel, kinek a fényképezés találmányát tulajdonitják. Ezen fénykép jelenleg Lori Herschell örököseinek birtokában van.

A villamos és automobil kocsik

A villamos és automobil kocsik gyors terjedését eléggé bizonyitja, hogy példáúl New-Yorkban egy év óta 1328 istállóval kevesebb van és a lovak száma 8600 darabbal megfogyott, a párisi omnibusz társaság pedig tavaly kétezer feleslegessé vált lovat adott el.

A világ legmagasabb háza

A világ legmagasabb háza a New-Yorkban van. A 38 emeletes házban 27 napilap szerkesztősége és kiadóhivatala ütött fel tanyáját. A közlekedést három nagy emelőgép (lift) eszközli, melyeken az ember a földszintről a 38-ik emeletre két percz alatt feljut. Az óriási épület egy részvény-társaság tulajdona s évenként átlag hat százalékot jövedelmez.

Az indián népfaj

Az indián népfaj számra száz év óta rohamosan fogy. Jelenleg midössze 370 ezer indián él, a kik részint az Egyesűlt Államokban, részint Kanadában tengődnek. 1795-ben csupán az Egyesült Államok területén nyolczadfél millió indián lakott.

Az órák történetéből

A sulyok által mozgatott legrégibb órát 1232-ben az akkori török szultán ajándékozta II-ik Frigyes német császárnak. Ugyancsak a 13-ik században Olaszország több templomtornyában már sulyok által mozgatott órák voltak. Az első ingaórát Huygens hollandi tudós a 17-ik században állitotta össze.