A sírból kivett takarékpénztári könyv

A napokban meghalt a szolnok-dobokamegyei Kápolnok községben Ambrovics Dénes nyugalmazott gazdatiszt. Családja nem lévén a vagyonos öreg urnak, mindenét rokonaira hagyta.

Ezek nagy megdöbbenéssel vették észre, hogy hiányzik egy huszezer koronáról szóló takarékpénztári könyvecske. A rokonság azt hitte, hogy a takarékkönyvecskét az elhalt ember házvezetőnője rejtette el.

E közben a dési takarékpénztárnál megjelent Barta Dávid és felesége kápolnoki lakosok, a kik bemutatták az Ambrovics Dénes nevére kiállított 20,000 koronás takarékpénztári könyvet azzal a kijelentéssel, hogy őket Ambrovics küldte a pénzért.

A takarékpénztárban már tudták a könyvecske eltűnését, ennélfogva értesítették a csendőrséget, a mely Bartát és feleségét letartóztatta.

A nyomozás során kiderült, hogy Bartáné jelen volt , a mikor a halottak öltöztették és ő észre is vette, hogy a fekete kabát belső zsebében volt a takarékkönyv, a mit a halottra huztak, de nem szólt senkinek.

A temetés után közölte a dolgot férjével a kivel felbontották a sírt és a halotton lévő kabát zsebéből kivették a könyvet, hogy a pénzt megszerezzék maguknak. A halottrabló házaspárt átadták a törvényszéknek.