Az amerikai útból visszahozott lányok

A felvidék némely falvában nincs már fiatal legény, kimentek Amerikába. Tánczmulatságot se rendeznek már. Most aztán a lányok is készülnek. Néhány nap előtt a teplai vasuti állomáson a csendőrök 35 ilyen lányt szállítottak le a vonatról.

Mind Szakáll községből valók, a hol a legutóbbi búcsún sem tánczolhattak a lányok. Most aztán, hogy a külső munka megszünt, a leányok, a kiket a kivándorolt legények is csábítottak, összeszedték magukat, hogy ők is kimennek Amerikába.

Tervüket titkolták, még a vasuton is azt mondták, hogy Németországba mennek nyári munkába. Egyik kalauz azonban kihallgatta a leányokat s ez értesítette a teplai állomáson jelen volt csendőröket, a kik aztán a leányokat leszállították a vonatról.

A dolog azonban nem ment könnyen, mert úgy kellett őket egyenkint leszedni a vasutról, a mi miatt negyedórai késedelem történt.

Nagy sírás és átkozódások között kísérték őket a szolgabírósághoz, a hol szintén tagadták, hogy Amerikába akartak volna menni, de megmotozásuk alkalmával valamennyinél megtalálták a hajójegyüket és a pénzüket és valamennyit visszatolonczolták illetőségi helyükre.