Lépcsőházak és folyosók éjjeli, rövid ideig tartó elektromos világitása

A berlini Allgemeine Elektrizität-Gesellschaft ügyes készüléket szerkesztett a lépcsőházaknak, a folyosóknak stb. az éj folyamán szükség szerint rövid időre való kivilágitására.


A berendezés ál egy óraműből, egy kapcsolótáblából és az elekromágnessel mozgatott ki- és bekapcsoló szerkezetből. Az óramű felhuzása, valamint a kapcsoló emeltyű mozgatása ugyanazzal az eltávolító kulccsal történik.


A kapcsoló emeltyű három különböző helyzetbe állitható, s e helyzetek egy külső számlapon megfelelő felirásokkal vannak megjelölve. A nappal-i állásba hozva az emeltyűt a kulcs segélyével, az egész áramhálózat ki van kapcsolva. Az emeltyű este 10 óráig jelzésű helyzetében a hálózat bekapcsolódik, s igy az összes lámpák égnek. Esti 10 óra után az éjjel-i harmadik helyzetbe kerül, s ez által az időszakos világítást eszközlő szerkezet kapcsolódik be. A kapu kinyitásakor ugyanis a kapun levő kontaktus önműködőleg zárja azt az áramkört, mely a be- és kikapcsoló emeltyűt mozgató elektromágnest futja körül.

 

Ugyanez elérhető a lépcsőház, folyosók alkalmas pontjain elhelyezett gombok megnyomásával is. Az igy működésben hozott elektromágnes bekapcsolja az időszakos világitást, mely körülbelöl 3-4 perczig tart. Ezen idő után, mely elegendő arra, hogy az ember a kaputól a legfelső emelet legtávolabbi pontjára kényelmesen eljuthasson, az említett óramű kikapcsolja az áramot. Újabb ajtónyitás természetesen újabb időszakos kivilágitást hoz létre.

 

A készülék egyformán beiktatható úgy egyenáramú, mint váltakozó áramú elektromos vezetékbe.