A szolnoki művésztelep

Szolnokon műtermeket építettek festők számára. A művésztelep megnyitása junius 29-ikén megy végbe. Jelen lesz Wlassics Gyula közoktatásügyi miniszter is, a kit Lippich Gusztáv szolnokmegyei főispán vezetésével küldöttség hívott meg. A fővárosi művészegyesületek: a képzőművészeti tanács, az iparművészeti muzeum, a  művész-klub küldöttségileg képviseltetik magukat.

A művésztelep felavatása fényes ünnepély keretében junius 29-én ment végbe, mely alkalommal a vallás- és közoktatásügyi miniszter képviseletében Zsilinszky Mihály államtitkár jelent meg K. Lippich Elek miniszteri osztálytanácsossal és dr. Huszka Jenővel, a fővárosi művészegyesületek közül a Képzőművészeti Társulat, a Nemzeti Szalon, a  továbbá a Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum stb. küldöttek képviselőket.

Az ünnepély lefolyásáról a következő értesítést közöljük:
Az ünnepély a vármegyeházán díszgyűléssel kezdődött, melyen Lippich Gusztáv főispán üdvözölvén az egybegyűlt vendégeket, Gruber József városi főjegyző Wlassics Gyula vallás- és közoktatási miniszter meleg hangu üdvözlő táviratát olvasta föl, majd pedig a művészházak építésének történetét ismertette. Ezután Zsilinszky Mihály államtitkár mutatott rá lelkes szavakban arra a termékenyítő hatásra, melyet a magyar népélet gyakorol a nemzeti művészetre és köszönetet mondott Szolnok városának és a vármegyének áldozatkészségéért.

A közgyűlésről a művésztelepre ment az ünneplő közönség. A szép magyaros izlésű művészházak Gyalus László építész tervei szerint, a Tisza és a Zagyva folyók találkozásánál fekvő fensikon a régi szolnoki földvár helyén a város által ajándékozott, tágas telek közepén épültek. A művészházakat itt dr. Kohner Adolf, a Művészegyesület és az építő bizottság elnöke adta át a főispán gondozásában s a telepes művészek nevében Olgyay Ferencz mondott meleghangú köszönetet mindazoknak, kik a nemes czél érdekében fáradoztak. Délben áldomás volt a vasúti vendéglőben.

Az első esztendőben a következő művészek kaptak helyet a telep házaiban:
Bihari Sándor, Boruth Andor, Fényes Adolf, Katona Nándor, Szlányi Lajos, Olgyay Ferencz, Vaszary János, Hegedűs László, Zemplényi Tivadar, Kernstok Frigyes, Pongrácz Károly és Mihalik Dániel.