Magánmuzeum Budapesten

Az 1895-ben elhalt Sefer- pasa bertholdsteini kastélyát, mely egykor Cilley Ulrik tulajdona volt, a benne felhalmozott, milliókba került műkincsekkel együtt megvette Freiberger Samu budapesti többszörös háztulajdonos.


A mükincsek, melyek a kastély hatvan óriási termét töltik meg s kinai, japáni, indiai, török, egyiptomi és perzsa iparmüvészeti tárgyakból, régiségekből, sévresi, meisseni és - angol porczellánból, velenczei és kopenhágai üvegből, antik, többnyire olasz képekböl, bronz és márvány szobrokból, páratlanul finom müvü asztalos munkákból, gobelinekből, fayence és terracottából állanak, legközelebb Budapestre kerülnek.

 

Freiberger ugyanis valamelyik budapesti házában muzeumot rendez be, amelvet a közönség számára dijtalanul tart nyitva, mint a legtöbb külföldi hasonló magánmuzeumnál szokás. Megemlítjük, hogy Sefer pasa, aki a bertholdsteini kastély kápolnájában nyugszik, az előbbi birtokosok, a magvaszakadt Lenkheim grófi család tagjai mellett, volt az, aki 1849-ben Kossuth Lajost és menekvő társait, mikor Orsovántul a haza földjét elhagyták, Plevnától Konstantinápolyba kisérte. Sefer pasa azután is mindig melegen érdeklődött a magyarok iránt.

 

A kastélyban levö, 1501-ig visszanyúló régi okmányokat, melyek között sok a magyar vonatkozásu is, a Nemzeti Muzeum kapja majd. Hasonlóképen néhány incunabulát is.