Megbosszult szégyen

Goda Sándor asztalos-segéd Budapestről haza ment Érsek-Ujvárra a sorozásra. Junius 18-án este a többi katonaköteles pajtásokkal mulatott és lármázva ment haza.

Az utczán Német László rendőr csendre intette, de a kapatos legény belekötött, mire a rendőr összekötözte és bekísérte. Másnap, vasárnap Goda azt mesélte, hogy a rendőrök szörnyen elverték, és mutogatta is az ütések nyomát. Ekkor este is mulatott, az utczán ujra lármázott és ujra Német László kísérte be.

A hogy junius 20-ikán kiszabadult, megint panaszolta, hogy véresre verték, de hozzátette, hogy ezt a szégyent megbosszúlja. Revolvert vásárolt, a mit tudtára adtak a rendőrségnek.

Német László rendőr indult Goda felkeresésére, a kit az előbbi két éjszakai esetből jól ismert már. Épen lóvásár volt. Több rendőrrel együtt a vásártér bejárójánál, a czédulaháznál állt Német és nem vette észre, hogy oldalról Goda Sándor közeledik. Ez közvetlen halántékon lőtte Német Lászlót, a ki azonnal összeesett.

A mellette álló rendőrök halálra rémülve menekültek a revolverrel hadonázó ember elől. Az egyiknek Goda utána lőtt. Aztán a földön fekvő Német Lászlóra még négyszer sütötte el a revolvert, folyton ismételve: *Megvéreztetek engem, én is megvérezlek titeket! * Aztán futásnak eredt és menekülés közben meg akarta tölteni a revolverét.

Ekkor azonban a vásáros nép már magához tért a nagy rémülettől, elfogta és megkötözve adta át az előkerült rendőröknek. Német László rendőrt a kórházba szállították, a hol megállapították, hogy négy golyó hatolt a fejébe. Életben maradásában nem bíznak az orvosok.