A szász trónörökös Magyarországon

Hazánk remek szépségű üdülőhelyét Tátrafüredet és környékét, évről-évre mind tömegesebben keresik fel a külföldiek is. Frigyes Ágost szász trónörökös is, kiről annak idején, midőn neje, Lujza herczegnő, megszökött gyermekei franczia nyelvmesterével, - annyit beszéltek, irtak mindenfelé - szintén Tátrafüreden töltötte a nyár egyrészét félárván maradt gyermekeivel együtt.

Számára az ó-tátrafüredi fürdőigazgatóság az idén megnyilt, pompás „Nagy-Szálló” első emeletén rendezett be 12 szobából álló kényelmes és szép szállást.

Érdekes megemliteni, hogy gyermekek szobájában ott függött a falon anyjuk képe, kit a valóságban oly rég nem láttak s ki tudja, mikor fognak látni.

A trónörökös julius 9-ikén érkezett meg. Kiséretében voltak gyermekei: a 11 éves György, a nálánál tizenegy hónappal fiatalabb Frigyes Keresztély és a nyolcz éves Ernő Henrik herczegek s a négy éves Margit és három éves Mária Alix herczegnők, valamint egy palotahölgy, két hadsegéd, nemkülönben a kis herczegek és herczegnők nevelői s néhány tagból álló szolgaszemélyzet.

A trónörökösnek nagyon tetszett a fürdőhely s különösen a csodaszép vidék, melynek nevezetesebb pontjaira nagyobb kirándulásokat tett vagy pedig idejét kisebb kirándulásokkal, gyermekei társaságában tett sétákkal töltötte. Gyermekei vidámságukkal és gyermekes élénkségükkel általános szeretet tárgyai voltak a fürdőközönség részéről.

Julius 28-án szállásán fogadta a szász trónörökös Frigyes főherczeg szintén a Tátrában nyaraló nejének, Izabella főherczegnőnek látogatását. A főherczegnőt leányai is elkisérték s tiszteletükre a trónörökös uzsonnát adott.

Másnap ezután elutazott a Tátrából a fejedelmi vendég s húsz napi ott időzése után bizonyára kedves emlékeket vitt magával a magyar földnek természeti szépségekben egyik leggazdagabb darabjáról.

A szász trónörökös Tátrafüreden való időzése alatt kerülte a fotografusokat; ő maga sokat fotografált, - majdnem másfél száz tájképet vett föl, - de ha észrevette, hogy ő rá szegezik a fényképező gépet, azonnal elfordult.