Egy fiatal szinésznő halála.

A Magyar-szinház fiatal és kedvelt művésznője, Tomcsányi Rusi végzetes szerencsétlenség köbetkeztében április 29-ikén meghalt. A szinházba járó közönséget egy szép tehetség korai elvesztése mellett még a fájdalmas szerncsétlenség is mélyen meghatott.

Tomcsányi Rusi kisasszony április 27-ikén este nem játszott. Otthon egy ismerősét fogadta s meg akarta gyújtani az Auer-féle spiritusz-lámpát, de zúlságosan fölcsavarta; a gyufa lángjától a spiritusz nagy dörgéssel szétrobbant és Tomcsányi Rusi ruhája azonnal lángba borult.

A gyors segítség akadályozta meg, hogy a fiatal hölgy végképen össze nem égett és takarókkal, ágyneműkkel a tüzet elnyomták. A mentő-intézet főorvosa automobilon érkezett az első segítséggel. Az égés nagyon sulyos volt; teste, szép arcza összeégett. Arczbőre czafrangokká vált. Azonnal a sebészeti klinikára szálltották, hol dr. Réczey tanár maga vette ápolás alá. De a leggondosabb ápolás ellenére is április 27-én reggel meghalt.

Színpadra először az Opera-szinhában lépett mint tánczosnő. De játszó szinésznő akart lenni s egy nyáron a városligeti arénában játszott. Innen vidéi szinházakhoz szerződött kisebb társulatokhoz. Az eleven, csinos lány a kis szerepekből hamar kinőtt s nagyobb társulatok is szivesen szerződtették. Szeged, Maros-Vásárhely, Arad már mint szépen fejlődő tehetséget látta.

A budapesti Magyar-szinhá megnyitásakor az akkori igazgató, Leszkay magával hozta Aradról. Kisebbszerepkörben alkalmazták; a télen azonban már nagyobb szerepeket biztak rá, melyekben mind jobban megnyerte a közönség tetszését. A télen előadásban oly osztalan tetszésre segítette ezt a színmvet, hogy a szinház téli idényének fő darabja lett. E siker alkalmából a