Legyen-e királyi udvartartás Budapesten?

Az udvartartás terheinek növekedését előidéző okok fejtegetésében két igen érdekes dolgot tudtunk meg a miniszterelnök beszédéből: hogy az uralkodó ház tagjainak kijáró tartásdíjak az utóbbi 30 év alatt nem növekedtek s hogy magának az uralkodó háztartásának kiadásai még csökkentek is.

Az udvartartás kérdésével úgy vagyunk, - a miniszterelnök utalt is erre beszédében – mint a katonai téren hangoztatott nemzeti követelményekkel. Valamint minden magyar ember szíve mélyében magyar hadsereget, magyar vezérekkel, magyar vezényszóval óhajtana, úgy él minden magyar ember szivében a magyar udvartartás kivánata is a miről oly szépen beszélt gróf Apponyi.

De minthogy a mohácsi vész óta magyar udvartartás soha sem volt, államférfiaink kénytelenek, mint más politikai kérdésekben, úgy ebben, beérni az elérhetővel, a keresztülvihetővel. E két ellentétes felfogás tükröződik vissza gróf Apponyinak és gróf Tisza Istvánnak az udvartartásról tartott beszédeiben. Gróf Tisza beszédéből megtudjuk, minek a megvalósítását várhatjuk már közelebb, - mert kétségtelen, hogy ebben a kérdésben a miniszterelnök nem mondott semmit, a mire határozott felhatalmazást nem kapott.


Mindenek előtt figyelemre méltó a miniszterelnök kijelentése, hogy a mostani állapot igen nagy hátrányokkal van összekötve közgazdasági szempontból. Elismerte, hogy nagyon erős érveket lehet fölhozni a külön magyar udvartartás mellett. Tagadta azonban, hogy annak nem teljesítését közjogi sérelemnek lehetne tekinteni.

Gróf Tisza István nem akar külföldön udvartartást, nem akarja, hogy mikor a király nem időzik Budapesten, akkor is a magyar udvari méltóságok, alkalmazottak és szolgák egész serege tétlenűl időzzön itt, hanem akarja az udvar Budapesten való székelésének Bécscsel egyenlő mértékű megvalósítását. Közjogi jellegű ünnepélyeknél már megvan a magyar udvari méltóságok szereplése.

A magyar drabanttestőrség fölállításával a testőrség intézményében is helyre áll az egyenlőség. Annak is megvan most már a lehetősége, hogy az uralkodó család többi tagjai többet időzzenek Budapesten, - a királyi palota kiépítésével s most folyó berendezésével.