Zsidóellenes zavargások Dél-Oroszországban

Kievből érkezett tudósítások szerint szeptember 5-ikén reggel Smila városkában nagy zavargások törtek ki és a nap folyamán komoly jelleget öltöttek.

Egy parasztasszony egy zsidó kereskedő boltjában búzát lopott, ebből verekedés támadt a boltban, a zsidó városrész boltosai összefutottak és majdnem holtra verték a tolvaj asszonyt. A zsidók a megjelent rendőrfőnököt kődobálásokkal fogadták, pedig a rendőrfőnökkel a metropolita is megjelent a zavargás szinhelyén. A parasztok megrohanták és kirabolták a zsidó boltokat, sok házat leromboltak.

A zsidó lakosság felfegyverkezve elkergette a rendőröket és mindkét oldalon lövések hangzottak el. Sok kereskedő ugy szabadult a rablástól, hogy pénzt osztott ki a felbőszült tömeg közt. A zavargás reggeltől éjjeli 2 óráig tartott. Másfélszázad felfegyverzett zsidó boltos revolverlövésekkel tartotta távol a lázongó sokaságot. Másnap reggel a városból nagy csapat rendőr érkezett Smilába, 1500 munkás pedig a vasuti műhelyekben abba hagyta a munkát és a zavargás szinhelyére ment.

Délelőtt 11 órakor 400 főnyi katonaság érkezett Smilába. Egy egyetemi hallgatót, a ki lázította a népet, letartóztattak. A katonaság és rendőrség megjelenésére a kedélyek lecsillapodtak. A zsidó boltosok közül egy meghalt és egy a halállal vivódik.