A házszabályokról

A képviselőház első ülésén Kossuth Ferencz felszólalása folytán a miniszterelnök részletesebben ismertette a házszabályreformra vonatkozó nézeteit. Kijelentette, hogy a törvényjavaslatok érdemleges tárgyalásra nézve nem tartja szükségesnek a szolásszabadság erős korlátozását, az u. n. klotürt.

Ellenben szükségesnek tart három dolgot: az ú. n. tekhnikai obstrukczió kiküszöbölését, a tanácskozás rendjének és méltóságának hatályosabb megóvását és végül, hogy a költségvetésnek s a már megállapított ujonczlétszámnak megajánlására vonatkozó törvényjavaslat letárgyalása nem túlrövid, de záros határidőhöz köttessék.

Mint látjuk, a miniszterelnök tervének alapvető gondolata az, hogy különbséget kell tenni a törvényhozás azon működése közt, mely az állami életnek úgyszólván mindennapi kenyerét képezi (költségvetés és ujonczmegajánlás) és azon működése közt, mely szerves reformok, ujitások megalkotását czélozza. Az előbbi csoportra szükségesnek tartja a klotürt, az utóbbira nem. De ez utóbbira nézve is szükségesnek tartja a tekhnikai obstrukczió kiküszöbölését s a tanácskozások rendjének, méltóságának biztosítását.