A Hull-i bombázás megfejtése

Most már bevallják az oroszok, hogy mi történt Hull közelében. Éjjel az egyik orosz hadosztály saját torpedóhajóját japán hajónak nézte és elkezdte bombázni. A torpedó meg az orosz hadihajókat nézte ellenségnek és visszalőtt. Képzelhetni, milyen rend uralkodhatik az orosz hajókon, a hol ily fejetlenség történhetik.

A német tengerészeti körök a legnagyobb kicsinyléssel beszélnek a balti flotta kiképezhetetlen tisztjeiről, legénységeiről, mely csupa ujoncz és még a tengert is alig ismeri.

A hulli páratlan tévedést így magyarázzák október 30-iki hirek szerint: Az orosz torpedóhajók kémszolgálatra voltak kiküldve. Egyszerre a legelül vitorlázó szállítóhajó előtt két torpedóhajó jelent meg. A szállítóhajó őrtálló tisztje annyira megijdet, hogy a hátul lévő hajóknak jelt adott, hogy ellenséges hajók megtámadják. Az egyik torpedóhajó gyorsan elsiklott a szállítóhajó mellett és elmenekült, mihelyt az ágyúzás megkezdődött. A másik torpedóhajó parancsnoka azt hitte, hogy a japán hajók megtámadják és gyorsantüzelő ágyúkból viszonozta a tüzet.

A legközelebbi csatahajókon többen megsebesültek, a többi közt ketten, a kik a parancsnoki hidon állottak. Magát a hidat is több ágyúgolyó érte. A második torpedóhajó parancsnoka végre észrevette tévedését, jelt adott és végűl kikerült a golyótávolságból, azonban három csatahajó tovább is bombázott s e közben találta az angol halszhajókat. Rosdesztvenszki admirális maga kezdte meg a vizsgálatot, de csak a franczia Cherbourgban tudta meg, hogy az orosz hajók ágyúi halszhajókat találtak.