A miniszterelnök és a házszabályok

A miniszterelnök ezután kifejtette, hogy a Ház-szabályok módosítást három irányban tartja szükségesnek. Az első az úgynevezett technikai obstrukczió kiküszöbölése. De feleslegesnek tartanám – mondá – a házszabályoknak minden olyan intézkedést, a mely magát az érdemleges vitát szorítaná mesterséges korlátok közé, a mely a napirendre kerülő kérdések érdemleges vitát szoritaná mesterséges korlátok közé, a mely a napirendre kerülő kérdések érdemleges vitájánál nyirbálná meg a szólásszabadságot.

A mi viszonyaink és talán, tegyük hozzá, a mi vérmérsékletünk mellett igenis, szükségesnek tartom azt, hogy nagy ujítások, nagy törvényhozási alkotások keresztül mehessenek nagyon hosszú, nagyon beható parlamenti vita és küzdelem rostáján és tisztító tüzén és csak olyan ujitásokat, csak olyan reformokat és alkotásokat lehessen megvalósítani, a melyek egy ily hosszú parlamenti küzdelem tűzpróbáját is kiállhatták.

De feltétlenűl biztosítandónak tartom a többség számára azt a jogot, hogy ő állapítsa meg a ház napirendjét, ő határozza meg, hogy miről folyjék a házban tanácskozás és más tárgyakkal az időt elfecsérelni ne lehessen, mint a mely tárgyak megvitatását a többség az ország érdekében szükségesnek tartja, de magának ennek a vitának szabadságát semmiféle korlátok közé szorítani nem akarnám. (Helyeslés.)