Petrarca sírja és emlékérme

Lapunk egyik közelebbi számában bemutattuk Petrarca arquai házát; most, Alinari legújabb fényképe után, megismerhetjük a sírt is, melyben a nagy költő hamvai nyugszanak.

Mint tudjuk, Petrarcát 1374 julius 19-ikének reggelén, Szent Ágoston vallomásaira borúlva, halva találták. Temetésével nem késedelmeztek, s egyelőre az arquai templom Szent Mária kápolnájában helyezték nyugalomra. Francesco Da Brossano, a költő törvénytelen leányának férje azonban már hat évvel később a templom ki piaczán emelt s négy oszlop által tartott vörös márvány sarkofágba vitte át Petrarca földi maradványait, a hol azok most is pihennek.

Giovanni Coccaccio, a költő halála felett keseregve, ez alkalommal irta Brossanónak: "Mint firenzei irigylem Arquát, mely bár ezideig ismeretlen volt, hiressé válik az emberek előtt. Az Adriai tenger messze vidékeiről visszatérő hajós szeretettel tekint az euganeii halmokra s így szól társaihoz: ezeknek a halmoknak a lábánál alszik Petrarca."

A sarkofág talapzatán a maga Petrarca által készített sírvers olvasható:

Frigida Francisci lapis hic tegit ossa Petrarchae
Suscipe virgo Parens animam, nate Virgine, parce
Fessaque iam terris coelis res quiescat in arce.

(Petrarca Ferencz kihűlt csontjait fedi e kő. Fogadd, Szűz-anya, lelkét a te Szűztől született, engedd, hogy elfáradva a földön, megnyugodjék az égnek városában.)

A padovai Pietro Valdizocco 1547-ben a költő kisebb méretű bronz mellszobrát állította föl a sarkofágra, mint Laura dalnokának nagy tisztelője s házának abban az időben tulajdonosa. A sírt 1630-ban egy Martinelli nevű szerzetes felnyitotta s Petrarca egyik karját elemelte belőle. Hová lett ez a kar? – biztosan senki sem tudja, mert annak a mendemondának, hogy a madridi muzeumban őriznék, nincs semmi alapja.

A sír 1843-ban már omladozni kezdett, de Carlo Leoni költségén helyreállították, 1874-ben pedig, midőn Olaszország a költő halálának ötszázados évfordulóját ünnepelte, vasrácsozattal vették körűl s a közelében levő templomot is restaurálták. Ebben az állapotában látható a sír jelenleg is.

A julius végén lefolyt arezzói és arquai ünnepélyek emlékére díszes érmet vésettek. Petrarca honfitársai. Az érem egyik oldalán a költő hagyományos arczképe látható, az ünnepélyes alkalmat jelző fölirattal, a másikon pedig Laura hasonmása babérágaktól környezve. Az érem Fabbi tanár, ismert festő, műve.