Nagy zsidó-zavargások déli Oroszországban

Kievből érkezett tudósítások szerint szeptember 5-ikén reggel Smila városkában nagy zavargások törtek ki és a nap folyamán komoly jelleget öltöttek.

Egy parasztasszony egy zsidó kereskedő boltjában búzát lopott, ebből verekedés tört támadt a boltban, a zsidó városrész boltosai összefutottak és majdnem holtra verték a tolvaj asszonyt. A zsidók a megjelent rendőrfőnököt kődobálásokkal fogadták, pedig a rendőrfőnökkel a metropolita is megjelent a zavargás színhelyén.

A parasztok megrohanták és kirabolták a zsidó boltokat, sok házat leromboltak. A zsidó lakosság felfegyverkezve elkergette a rendőröket és mindkét oldalon lövések hangoztak el. Sok kereskedő ugy szabadult a rablástól, hogy pénzt osztott ki a felbőszült tömeg közt. A zavargás reggeltől éjjeli 2 óráig tartott.

Másfélszáz felfegyverkezett zsidó boltos revolverlövésekkel tartotta távol a lázongó sokaságot. Másnap reggel a városból nagy csapat rendőr érkezett Smilába, 1500 munkás pedig a vasúti műhelyekben abba hagyta a munkát és a zavargás helyszínére ment. Délelőtt 11 órakor 400 főnyi katonaság érkezett Smilába.

Egy egyetemi hallgatót, a ki lázította a népet, letartóztatták. A katonaság és rendőrség megjelenésére a kedélyek lecsillapodtak. A zsidó boltosok közül egy meghalt és egy a halállal vívódik.