Az orosz-japán háború

Port-Artur ostroma egyre tart. A háború legizgalmasabb része most a port-arturi orosz hajóhad pusztulása. A japánok elfoglalván kétszázháromméteres magaslatot és ennek erődjeit, innnen mindenfelé ágyúzhatnak, s össze is ágyúzzák az öbölbe szorult orosz hadi hajókat. Elfoglaltak újabban ismét egy magaslatot.

Az oroszoknak ott kellett hagyniok több hadállásukat, és a félsziget belső részeibe vonultak. Stösszel tábornok elkeseredett makacssággal védelmezi magát. A japánok ágyúi ismét több raktárt felgyujtottak. A helyőrség csak csonkított adagokat kap és oly kenyeret, a mely kevert lisztből készült. A tisztek hetenkint kétszer lóhúst kapnak. A viz rosz, miért is sok a tifusz és vérhas. Friss főzelék nincs és a konzervek elfogytak. A japános újabb rohamokkal nem növelik eddigi nagy veszteségeiket, hanem a kiéheztetéssel akarják kényszeríteni megadásra az oroszokat.

Az orosz flotta megsemmisítése után Togo hajóhada most már elindulhat a balti orosz flotta elé. A balti flotta, mely két különböző úton indult Kelet-Ázsiába, még nem egyesült, de a legközelebbi napokban már valószínűleg összetalálkozik Madagaskár franczia szigetnél. A mint most állnak a dolgok, meglehet, hogy a flotta nem is megy tovább, hanem visszahívják, mert a port-arturi kikötőbe nem mehetne, a vladivosztoki kikötőt pedig jég borítja egész tavaszig.

A mandsuriai harcztéren tüzérségi harczok és apró csatározások folytak, a helyzet azonban változatlan. Mind a két sereget folyton erősítik. Állítólag az orosz hadsereg már 400,000 főnyi, melyből 40,000 lovasság. Általános támadásról egyelőre szó sem lehet, talán az egész télen sem. Újra beszélnek békéről is; és sokan hiszik is, hogy Port-Artur elestével több hatalom békeajánlatokat tesz mind a két harczoló félnek.