Teljes épségben talált fáraó-sír

Egyiptomban a királysírok legtöbbjét kirabolták a századok folyamán. Davis angol archeologusnak azonban legujabban sikerült Thébában egy teljesen érintetlen fárao-sírt fölfedezni, melynek ajtaján még a fáraók pecsétje is rajta volt.

A hatalmas sírboltban aranynyal bevont mumia-szekrényeket, gyönyörű művű alabástrom vázákat, szinektől és aranytól ragyogó székeket s egy teljesen ép kocsit találtak csodás módon sértetlenül maradt bőrbehuzással.

Találtak azonkívül hatalmas boros és olajos korsókat, aranynyal bevont gipszfejeket, egy arany halotti maszkot fekete musselin-fátyolba takargatva, hét pár szandált, különféle szekrényeket, arany- és ezüst szobrocskákat, pálmából készült utazó-ládát, két jó karban levő parókát s számos teljesen ép apróbb házi butort és eszközt.

A mumia-szekrényekben a feliratok szerint Yua herczeg és Thua herczegnő mumiái vannak, kik III. Amon-Hotep fáraó feleségének voltak szülői. A rendkívüli becsű lelet a tizennyolczadik dinasztia korából (1545-1550. Kr. e. ) származik.