Vívóink Saint-Louisban

A MOB. vívó szakbizottsága f. h. 13-án dr. Czölder János elnöklésével tartott ülésében határozott afelett, hogy kiket ajánljon a nagy bizottságnak hazánk legjobb vívói közül arra a kitüntetésre, hogy Magyarországot az olympiai vívó világbajnokságban képviseljék.

 

Az első sorban Iványi Gyula bajnokunk személyével foglalkozott, ki Magyarországot párisi olympiádon oly fényes sikerrel képviselte. Sajnálattal konstatálta, hogy kitűnő vívónk ez alkalommal nem mehet ki a versenyre.

Kívánatosnak mondotta ki a bizottság Berty László főhadnagy kiküldetését, ki a honvédelmi ministerium költségén menne ki. Tekintve azonban, hogy a bizottságokban aggályok merültek fel az iránt, hogy Berty nevezését – ki itthon ugyan mesternek számít, de az amerikai szabályokból a amatőr volta magyarázható ki – elfogadják-e: az elnökség ez iránt kábeltelegrammot intézett Amerikába. Berty kiküldetése tehát a választól tétetett függővé.

Megállapította azután a bizottság, hogy a magyar vívók között legalább 5-6 van, ki kevés külömbséggel egyenlő klaszszist képvisel és méltó a kiküldetésre. Kívánatosnak mondotta ki, hogy legalább 2 vívó küldessék ki, hogy valaki az amerikai vívóviszonyok tanulmányozásával is megbízassék, végűl a jelöltek személyét így állapította meg: 1. Békessy Béla. 2. Mészáros Ervin. 3. Nagy Béla dr. 4. Porteleky László dr. 5. Krencsey Géza.

A bizottság e jelölésekhez a következő megjegyzéseket kívánta fűzni. Tekintve, hogy Békessy Béla bajnok a vívóversenye óta evezős treninget folytatott, megkérdezendő lesz, hogy vajjon formában érzi-e magát. Mészárosra nézve megjegyezte a bizottság, hogy vagyoni viszonyara tekintettel részére anyagi segély kiutalását nem tartja szükségesnek.

Foglalkozott még a bizottság Halász Gyula személyével, kit szintén méltónak tart a kiküldetésre és csupán azért nem hozott javaslatba, mert e verseny óta evezős treninget folytatott. A szak bizottság valamenyi határozatát egyhangúlag hozta.

Most a nagybizottságon áll, hogy a jelöltek közül válasszon. Akár kit fog választani, a magyar vívás méltóan lesz képviselve túl az Oceánon.