Válni óhajtó házaspár a Monarchia?

A takarmány kiviteli tilalom és az osztrák agráriusok

Nem egy helyen hangoztatták a közvélemény szócsövei a hírlapok, hogy a magyar takarmány kiviteli tilalom egyáltalán nem védte meg hazánk gazdáinak érdekét.
Sőt, tulajdonképen ez az intézkedés nem is a mi érdekünket védi, hanem az ínséges takarmánytermés miatt aggódó osztrák gazdákat.

Kell, hogy legyen valami a dologban.
Az osztrák agráriusok ugyanis a napokban Wienben nagy gyűlést tartottak. E gyűlésen a sógorok hálás köszönetüket nyilvánították az osztrák kormánynak azért, hogy megvédte az osztrák mezőgazdák és állattulajdonosok érdekeit s míg egyrészt lehetetlenné tette a külföld érdeklődését a „monarchia” takarmány termése iránt, másrészt gondoskodott arról, hogy a szomszéd ország ( értsd Magyarország) „feleslege” Ausztriának biztosíttassák.

Ehhez a nyílt forumon történt nyilatkozathoz nincs mit hozzá tennünk.
Az osztrák kormány becsapta megint – mint mindig – a mi kormányunkat, és a magyar gazdák érdekében hozott takarmány kiviteli tilalom hasznát majd huzza a szomszéd sógor! Hogy is van csak az a régi híres nóta: Mégis hunczut…


Váljunk el

Ugyan csak ezen a gyűlésen a mezőgazdaság védelmére alakult osztrák egyesületnek, számtalan kirohanás történt máskülömben is ellenünk.
A czukor-surtaxe kérdése volt a szóban. Ennek rendelési módjával sehogy sincsenek megelégedve az osztrákok. Azt hangoztatják, hogy a magyarok (a szót sok ékes jelző kísérte) a vámközösség folytán kizsákmányolják a szövetségből kínálkozó összes előnyöket nagy kárára az osztrák gazdának. Kimondták, hogy retorzioként az osztrák fogyasztó piaczot az osztrák mezőgazdaságnak kell biztosítani. még a külön vámterület árán is!

Istenkém hisz mi se kívánunk egyebet!
Bámulatos, hogy két egymással semmikép megférni nem tudó és minden áron válni óhajtó házaspárt mi a fenének czirizel össze erőszakkal a nagyképű politica. Áldás ugy se fakad az ilyen erőszakolt frigyből. Így csak sorvad mind a két fél, míg különválva mind a kettő boldogulhatna. Mi részünkről örömmel kiáltjuk vissza a Lajtán tulra: Váljunk el!