A mimózák és a Mars-kutatás

Vajon miért ír cikket egy csillagász a mimózák melegházi neveléséről!? Túl azon, hogy Flammarion szinte minden másról is írt, akár hisszük, akár nem, a két dolog bizony szorosan összefügg.


A századfordulón úgy éreztük, hogy bármire képesek vagyunk, és csak karnyújtásnyira van az a dicsőséges pillanat, amikor más bolygókon is megvethetjük lábunkat. Első célpontként – mi mást? – a Marsot jelöltük ki s intenzíven folytak is a kutatások. Szilárd meggyőződésünk volt, hogy a „vörös bolygón” természetesen vörösen süt a Nap; és persze minden más bolygó is saját, különlegesen színes fényviszonyokkal büszkélkedhet.


Természetesen időben el kell kezdeni a felkészülést arra, hogy az újonnan meghódított bolygókon a lehető legjobb körülmények között nevelgethessük növényeinket. Tudnunk kell hát, hogy hogyan hatnak rájuk a különböző színvariációk; serkentik esetleg akadályozzák növekedésüket?


S hogy a mimóza dúsan tenyészik a vörös fényben, nagyon biztató jel a majdani Mars-kertészek számára. A kutatók érdekében csak reménykedhetünk abban, hogy senki nem próbálkozott vörös fényben tenyészteni – mondjuk a bikákat.