A telautográf

Írás és rajzolás a távolba

Már a telegráf és telefon is méltán csudálatot keltettek feltalálásuk idején, de legújabb társuk, a „telautográf” felül haladja ezeket is. A telautográf ugyanis már nemcsak jegyeket vagy hangokat visz el nagy távolságra, hanem kéziratokat és rajzokat is teljes pontossággal.

Gray amerikai mérnök találta fel ezt a gépet, Ritchie pedig annyira tökéletesítette, hogy most már a gyakorlatban is használható s hihetőleg nemsokára úgy elterjed, mint pl. a telefon. A találmányt értékesítő amerikai társaság megbízottai Mahler Miksa és Ooms Miklós nemrég bemutatták a gép működését a magyar képviselőházban is, hol osztatlan érdeklődést és elismerést nyert.

A telautográf külsőleg hasonlít a mostani telefonkészülékhez. De – mint említettünk, - nemcsak a hangot továbbítja a villamosság szárnyán, hanem az írott betűt és rajzot is; a készüléken ugyanis a beszélő-csövön és a hallgatón kívül írókészülék és papírhenger is van. Az ember felszólítja azt, a kivel érintkezésbe akar lépni s ha beszélni akar, beszélhet is vele, de ha a felszólított nincs ott, vagy a beszélgetésnek titokban kell maradnia, akkor az írókészüléket alkalmazza.

Apró sodronyokból álló érczkar tartja a czeruzát vagy tollat, a melylyel a papiron megírjuk azt, a kit a messze távolságba akarunk juttatni. Írásközben az íróeszköz és a készülék között állandóan megmarad a villamos összeköttetés. A felvevő készüléken a villamos áram visszaadja a czeruzának minden mozgását. A mikrofon fölött megmozdúl egy érczkar és a sodronyok közé szorított toll pontosan lemásolja az érkező üzenetet.

Ha a villamosság által mozgatott tollból kifogy a tinta,az érczkar megfordul, bemártja a tollat a készülékben levő tintatartóba és az írás, illetve másolás folytatódik. A mit a beszélők egyike czeruzával leír, vagy rajzol, azokat a betűket, számokat, vonásokat és formákat a másik állomáson, akármilyen nagy távolságban van is, a toll híven lemásolja.

Nagy előnyök származhatnak e találmányból, kivált a kereskedelemben, a hadviselésben és a rendőri nyomozásoknál.

Eddig pl. sok csalásra adott alkalmat a telefonon való megrendelés, midőn a kereskedő által jól ismert vevő nevében tettek a szédelgők nagy megrendeléseket, de ennek elejét lehet majd venni azzal, hogy a felek írásban értekezhetnek. A háborúban pedig egyik csapattest a másikkal rajzban is közölheti az ellenség állását, az ütközetek színhelyi vázlatát.

De nagyon megkönnyebbűl a rendőrség dolga is, a mennyiben a megszökött gonosztevők körözése alkalmával, egyszersmint rajzban is megküldheti azok arczképét. néhány percz alatt nemcsak az illető ország hatóságaihoz, hanem a legtávolabbi kikötőkbe is. Csak a sikkasztók baja gyűlik meg a telautográffal: sokkal nehezebb lesz ezután Amerikába illanni.