Nobel díjai

Az irodalmi és tudományos működés jutalmazására Nobel által hagyott nemzetközi díjak ez évi kitüntetéseit deczember 10-ikén hírdetették ki norvég fővárosban, Krisztiániában. A béke díjat a nemzetközi jog intézetének, az *Institut du Croix International*-nak ítélték oda.

Első eset, hogy a Nobel-díjat nem egy ember kapta. A megjutalmazott intézmény néhány évvel ezelőtt Brüsszelben alakult és a művelt világ legnevesebb jogtudósai csatlakoztak a törekvéseihez. Az egyesület lelkesen foglalkozott a hadviseléssel kapcsolatos kérdésekkel és véleményének nagy tekintélye nem egyszer döntő befolyással volt veszedelmes viszályok békés elintézésére.

A természettudományok díját Rayleigh lordnak, a londoni Royal Institute tanárának, a vegyészeti díjat Sir William Ramsaynek, a londoni University College tanárának, élettanit és orvostudományit Petrovics Pavlov Iván pétervári katonaorvosi akadémiai tanárnak adták.

Az irodalmi díjat Mistral franczia költő és José Echegaray, a spanyol drámaíró közt osztották fel. A három utóbb említett jelen volt a díjkiosztáson.. Mistral, a provenczei író ama szándékának fejezte ki, hogy a díjat egy arlesi régi palota megvásárlására fordítja, melyben az általa alapított provencei muzeumot akarja elhelyezni. Mistral provencei tájszólásban írta költeményeit, a melyekkel a Nobel-díjat megnyerte. Raleigh lord a neki adott díjat a cambridgei egyetemnek szándékozik felajánlani.