Kis gazda rovat

Vigyázni kell a répalevél etetésével

Az idei takarmányszűke miat sokkal többen besavanyították a répalevelet, mint rendes években szokták.
A mi rendjén is van, csak az a baj, hogy etetés alkalmával sokan bőven bánnak a répalevéllel s ennek az lesz a következménye, hogy a szarvasmarhák megbetegszenek, a mint már erre az idén több felől is hallottunk panaszt.

Előbb lázasnak mutatkozik a jószág, enni nem akar, ökröndözik s kólikába esik, de nem egy esetben el is pusztul.
Vigyázni kell hát az etetéssel, t. i. keveset kell adni egyszerre a répalevélből, más takarmányokkal vegyest, annál is inkább, mert az idén a répalevél, sóskasav és salétromsav tartalma – a mi ezt a bajt előidézi – sokkal nagyobb, mint rendesen szokott lenni. 


A fiatal fák kifagyása

Gyakran lehet tapasztalni, hogy a faiskola fiatal fái, valamint a törpe fák is kifagytak, úgy hogy a törzseken a fagynak legkisebb nyomát sem lehet látni.

Ilyenkor nem is a törzsek fagynak meg, hanem a gyökerek.
Ez pedig leggyakrabban a könnyű talajoknál szokott megtörténni, míg a nehéz, tömött talajoknál csak kivételesen. Magyarázata pedig a dolognak az, hogy a ritka talaj, kivált ha késő őszön meg is porhanyítottuk, a hideg, fagyos levegőt könnyen a gyökerekhez bocsátja, míg a tömött talajoknál ez az eset alig állhat elő.

Az újonnan ültetett fák azért fagynak ki gyakran ilyen módon, mert az ültetés alkalmával meglazított talajnak még nem volt ideje kellően összetömődni.
Tisztában levén az okkal; könnyű a bajt elkerülni is; nevezetesen a laza talajba ültetett csemeték tövére hintsünk tél elején apró szalmát, vagy trágyát, a mi megakadályozza a talaj túlságos kihülését. 


A gyümölcs szállítása fagyos időben

Még a legkeményebb hidegben is megfagyás veszedelme nélkül szállíthatjuk a gyümölcsöt, ha a szállításra használt kosár, láda vagy hordó fenekét, oldalait és tetejét két-három centiméter vastagon fagyapottal és erre helyezett papirossal kibéleljük s a gyümölcsöt ezen bélés közé helyezzük el. Az ilyen módon csomagolt gyümölcsöt bármily hidegnél és nagy távolságra is bízvást szállíthatjuk.

A megérkezésnél kell arra ügyelni, hogy a gyümölcs egy-két napig hűvös helyiségben, pinczében, kamrában vagy fűtetlen szobában maradjon.
Nagyon sokáig azonban nem szabad felbontantlanúl hagyni az így csomagolt gyümölcsöt, sem pedig fűtött helyen tartani, mert különben izzadni kezd, penész lepi meg és rothadásnak indul. Ha azonban valami okból mégis kénytelenek volnánk a csomagot hosszabb ideig meghagyni, vágjuk ki a fagyapot mellől a papirost, hogy a levegő jobba járhassa a gyümölcsöt.