Mi újság?

A szivarka hatása a látásra

Az amerikai vasutakon szivarkát (czigarettet) szívó embereket nem alkalmaznak, mivel azt tapasztalták, hogy a czigarettázók közül igen sokan színvakságban szenvednek, vagyis a különböző színeket – bár maguk ezt nem sejtik – egymással nem tudjál jól megkülönböztetni.

Eiffel és a szikratávíró

1901 októberében Gustaf Eiffel a torony tetején egy állandó üzemű szikratávírót állított fel. Ez már a második cselekedete volt, hogy a tornyot a tudomány számára is hasznossá tegye, 1898-ban ugyanis már berendezett a csúcson egy meteorológiai állomást is.

Új találmány Edison műhelyéből

Edison orangei műtermében valami Dreyfus L. nevű német egy nagyon fontos találmányt mutatott be. Ugyanis egy általa feltalált keverék segítségével öt másodpercz alatt egy hat hüvelyk hosszú és fél hüvelyk vastagságú vasrudat elolvasztott.

Villamosság vezeték nélkül

Angliában két mérnök, Armstrong és Orling már régebben tesznek kisérleteket, hogy a villamos erőt minden vezeték vagy drót nélkül vigyék át távol eső pontokra.

Londonban a tudományos világ és a sajtó képviselőinek nagy társasága előtt mutatták meg azt a fölfedezést, a mennyiben közbeiktatott vezeték nélkül villamos sugárzással irányitottak torpedókat, valamint bemutatták az ugyancsak vezeték nélkül való telefonálást is.

A kisérletek állitólag fényes eredménnyel jártak. Egy torpedót, mely egy csatornában úszott, 500 méter távolságból villamos sugárzással mozgásba hoztak és e mozgást tetszés szerint irányitották. Hasonlóan eredményes volt a vezeték nélkül való telefonálás is. A két állomás szintén 500 méter távoldágban volt egymástól és a beszédet egészen tisztán lehetett hallani.