Syveton franczia képviselő halála

Syveton franczia képviselő nagy hirre jutott azzal a botrányos cselekedetével, hogy november 4-ikén a képviselőház ülésén André hadügyminisztert öklével arczul csapta.

Syveton-nak ezért a bírósággal gyűlt meg a dolga és deczember 9-ikén kellett volna a törvényszék előtt megjelennie. Deczember 8-ikán délután azonban a felesége a szobában, karszékbe dőlve, halva találta.

A szobában nagyon erős gázszagot éreztek, s nem sokára rájöttek, hogy a gázzal fűtő kandalló csöve kiesett, és a szobába árasztja az öldöklő gázt. Syveton váratlan halála nagy izgatottságot keltett. Baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt-e?

A tulzó lapok orgyilkosságról beszéltek, mert szerintök előre látható volt, hogy Syvetont az esküdtbíróság a hadügyminiszter bántalmazásának büntetése alól fölmenti, a mi a kormánynak nagyon kellemetlen lett volna.

Deczember 10-ikén temették el Syvetont; a temetőben a tömeg azt kiáltotta: *Le a gyilkosokkal.* A törvényszéki vizsgálat szerint azonban öngyilkosság már bizonyos. Kiderült, hogy a szájas botrányhős családi életében is botrányosan élt. Mostoha lánya elcsábította s félt, hogy a törvényszék előtt ezt képébe vágják és elveszti tisztességének maradványát.