A postástól ellopott gyémántok nyomában

Papp Ferencz udvarolt az öreg Kapatics levélhordó leányának és házassággal biztatta. Egyszer Kapatics levélhordó táskájából eltűnt egy csomag, mely Bécsből érkezett a budapesti Baruch ékszerkereskedő czégnek. Kapatics vasárnapra kapta meg kézbesítés végett a 15,000 korona értékű gyémántokat, de az üzletek akkor zárva lévén, hétfőig táskájába tartotta.

Nagy rémületére az értékes csomag eltűnt táskájából. A nyomozás csakhamar kiderítette, hogy a gyémántok egy részét egy fiatal ember és egy nő elzálogosították, majd Bécsben adtak túl a többin. A rejtélyes lopás megdöbbentő magyarázatot talált, mikor Kapaticsnak Anna nevű leánya agyonlőtte magát és hátrahagyott levelében bevallotta, hogy a gyémántokat ő lopta el Papp Ferencz biztatására, a ki azt ígérte neki, hogy akkor feleségül veszi és Amerikába mehetnek.

Pappnak átadta az ékszereket, a gonosztevő akkor Imrédy Bertával elszökött. Brémában, Havreben már csaknem kézre került a jóféle pár, de félreértések következtében mégis hajóra szállhattak. New-Yorkból jónak látták mielőbb tovább utazni, mert ott sok a magyar és féltek minden pillanatban, hogy a budapesti lapok után rájok ismernek.

Menekülésök közben Virginia államba jutottak, ott Blufieldben Papp fölkereste Csernitzky István görög katholikus lelkészt, és mint doktor Papp Ferencz mutatkozott be. Tanácskozott a lelkészszel, hogy letelepedjék-e mint ügynök és bankár. A lelkész lebeszélte erről, mire Papp Stonegába ment.

Csernitzky november 17-ikén levelet írt Skotthy Jenő new-yorki hírlapírónak, a melyben Papp Ferencz látogatását és terveit is említette. Skotthy a levél folytán értesítette a bevándorlási hivatalt Papp Ferencz terveiről.

A bevándorlási hivatal már tudta, hogy egy Papp Ferencz nevű ember kicsoda, rögtön Bluefieldbe sürgönyzött és Papp letartóztatása iránt intézkedett. Papp időközben Nortonba jutott, a hol egy detektív, a bevándorlási hivatal távirata és a hírlapi közlemények alapján, letartóztatta. Papp tagadta, hogy ő az a tolvaj, a kit a budapesti rendőrség keres.