Innoczent szerbiai metropolita ügyei

Szerbia legfőbb főpapja, Innoczent belgrádi metropolita nagy szerepet vitt hazája eseményeiben. Ő választotta el Milán királyt Natáliától, ő eskette meg Sándor királyt Masin Draga asszonnyal, és ő koronázta meg Péter királyt.

Most új szerepben tűnt fel. Súlyos vádakat emeltek ellene az egyházi vagyon kezelése miatt és azért, hogy fontos ügyekben nem érzéketlen a pénz iránt. A metropolita ellen emelt vádakat lelkészekből alakított bizottság megvizsgálta s tizennyolcz vádat igazoltnak talált.

A bizottság vádat fog emelni a metropolita ellen. Belgrádban még egyéb okból is beszélnek Innoczent metropolitáról. Január 15-én Jakovljevics vidéki esperes fölkereste a metropolitát, a kit arra kért, hogy helyezze el a sabáczi egyházkerületből.

A metropolita nagyon udvariatlanúl bánt az esperessel, a miből szóváltás támadt. A metropolita e szavakkal: *Takarodj a házamból!* az esperest kiutasította, Jakovljevics is nagyobb rangú pap lévén, izgatott hangon válaszolta: *Ez a ház nemcsak a te házad, hanem az enyém is.*

Innoczent erre megragadta az esperest és ki akarta a szobából lökni Jakovljevics ellenszegült és csakhamar nagy verekedés támadt közte és a metropolita között. Innoczent segítségért kiáltott, mire a szobába berontott egy lelkész és a metropolitát, a ki több ütést kapott, kimentette szorongatott helyzetéből.