A hónap rövidhíreiből

Robbanás egy fogadóban

Nagy szerencsétlenség történt a nagyküküllőmegyei Szent-Ágotha község fogadójában.
A háromszékmegyei Málnáson levő szénsavtömörítő gyárból ugyanis a vendéglő bérlőjének, Maurernek czímére nagymennyiségű sűrített szénsav érkezett. Minthogy este érkezett, ideiglenesen az ivószobában helyezték el a kályha mellett. Két éjjeli őr éjféltájban betért a korcsmába, a hol még hat ember tartózkodott és minthogy hideg idő volt, a kályhát jól megrakták fával, hogy melegedhessenek.

A nagy tűztől a szénsav egészen átmelegedett, s egyszerre óriási dörejjel felrobbant.
A két éjjeli őr és egy falusi ember holtan, szétroncsolt tagokkal hevert a földön, a termet pedig a többi öt életveszélyesen sebesült ember borzalmas jajgatása töltötte be. A robbanás a tölgyfapadlót beszakította, az edényeket, asztalokat izzé-porrá zúzta. A sebesültek állapota reménytelen. Maurer bérlőt letartóztatták.



Kétszázezer korona jótékony czélra

Vasmegye egyik köztiszteletben élt férfia, Bertha György rába-hídvégi nagybirtokos, volt képviselő végrendeletében kétszázezer koronát hagyott Rába-Hídvég községben felállítandó kisdedóvóra és népkonyhára. 


Az aranyolvasztóban

A körmöczbányai pénzverő olvasztójának kéményében a kénsavgázok összetorlódtak, tisztítani kellett.
Ambrózy Jenő 27 éves nőtlen kéményseprő mester egy segédjével ment a pénzverőbe, a hol a kéménybe mászott, de a következő pillanatban holtan rogyott össze és segédje, a ki mestere sorsáról mitsem tudott, őt követve, szintén megfult.

Klemm munkás észrevéve a szerencsétlenséget, a megfultak segítségére sietett, a fojtó gáztól azonban ő is összeesett. Az utóbbit Haurik olvasztó akarta megmenteni és maga is összeroskadt, de ugy, hogy fejjel kifelé esett. Ambrózy és segédje meghalt, Klemm és Haurik mentéséhez hozzáláthattak.


Tűzvészek

A Szatmár városhoz közel levő Majtis magyar községben nagy szélben leégett hatvan ház, a falu nagy része.
A tűz keletkezésének okául azt mondják, hogy Szabó István gazda házát gyujtotta föl boszuból egyik elbocsátott bérese. A kár százezer korona.

Szent Péter komárom-megyei községben 80 ház a melléképületekkel együtt leégett.
A kár, minthogy ez elégett takarmányfélék, állatok, biztosítva voltak, meghaladja az egy millió koronát.

Vasmegyében Simonyi községben 45 ház hamvadt el a hozzá tartozó melléképületekkel.
Finta községben (Eperjes mellett) április 14-ikén pusztított nagy tűz. 

 

Tűzvész emberhalállal

Kassa mellett Jászón márczius 30-án reggel nagy tűzvész pusztított, melynek alig félóra alatt tizenkét ház esett áldozatul a melléképületekkel együtt. Két asszony és számtalan házi állat bennégett. A tüzet késő este nyomták el.


Tolnamegye Decs községéből
irják nekünk:

Márczius 30-án Egyed Sándor nádfedelű háza kigyuladt, gyermekek játékából. Harmincz ház, jobbára bérelt házak, napszámos munkásoké, porrá égett. A nyomor nagy, a hajléktalan munkásoknak még betevő falatjok sincs és kis holmijokat sem menthették meg.

Leégett vasuti hid

Barcsról jelentik:

A Bastáj és Gyulavecz állomások között levő vasuti hid, a melynek szerkezete faoszlopokon feküdt, leégett. A nagy tűz, a mely a hid vasszerkezeteit is erősen megrongálta, valószínűleg gyujtogatásból eredt. A közlekedés körülbelűl hat-nyolcz napig szünetel.