A Lotz-kiállítás

Február 14-ikén délután öt órakor nyílt meg Lotz Károly műveinek kiállítása a Műcsarnokban. Fogat-fogat után robogott a ligeti palota elé, s villamoson, földalattin is nagy számmal sereglett a közönség. A díszes társaság nagy élvezettel nézte végig a mester művészi hagyatékából rendezett gazdag kiállítást, mely a Műcsarnok összes helyiségében alig fért el.

A nagy kerek teremben, hol máskor szobrokat szoktak elhelyezni, a nagy faliképek kartonjait függesztették föl. Strobl Alajos rendezte a körterem hátsó részében a művészi és plasztikus diszítést; egy oszlopot, derekán medaillonban Lotz arczképével, tetején pedig egy kezében pálmaágat tartó géniusz, melynek mintájául Strobl Lotz mester kedves leányát, Kornéliát vette.

A megnyitáskor február 14-ikén öt óra felé már alig lehetett mozogni a Műcsarnokban. Kevéssel öt óra előtt érkezett Berzeviczy miniszter Lukács pénzügyminiszter társaságában. A minisztereket Feszty Árpád, a Lotz-kiállítás elnöke üdvözölte, Berzeviczy köszönetet mondott a bizottságnak fáradságos munkájáért és örömét fejezte ki, hogy a nagy művész munkáit egybegyűjtve kiállították.

Míg a miniszter beszélt, megérkezett József Ágost főherczeg kiséretével, a kit hangos éljenzéssel fogadtak. Feszty üdvözlésére a főherczeg örömét nyilvánította, hogy alkalma van a kiállítást megnézhetni, a melyről már annyi szépet hallott.

Berzeviczy miniszter erre megnyitottnak nyilvánította a kiállítást és bemutatta a főherczegnek Lotz özvegyét, két leányát és a mester főhadnagy fiát, a ki katonásan tisztelgett, mire a főherczeg megszólította: „Gyönyörű a kiállítás, hallottam a mint látom, ezzel még csak keveset mondottak róla nekem” A főherczeg Berzeviczy miniszter és Feszty Árpád kalauzolása mellett nézte végig a kiállítást. Hosszan időzött az oszlopos csarnokban, Strobl szobrász allegorikus szobránál és az Opera mennyezetére festett képek rajzánál, melyek e szobor körűl vannak összegyűjtve.

A szemle majd egy óra hossza tartott s távozásakor őszinte elismerését fejezte ki a főherczeg a kiállítást rendező bizottságnak. A megnyitási ünnep este nyolcz óra után ért véget. A kiállítás naponta kilencztől öt óráig van nyitva s a belépő díj egy korona.