A mákony

Az utóbbi időben az egyes tanfelügyelők iskolalátogatásaik alkalmával azt tapasztalják, hogy sok iskolában feltünő nagy számmal vannak tompaelméjű tanulók. Az elemi iskolák első osztályai aránytalanul népesek, mert a gyöngeelméjűek nem tudnak megtanulni még irni és olvasni sem s évekig is megrekednek az első osztályban.

A tanfelügyelők kutatták ennek a jelenségnek az okát s a tanitók a legtöbb helyen azzal magyarázzák a tanulók gyöngeelméjűségét, hogy a szülők ezeket a gyönge elméjű gyerekeket kisded korukban mákonynyal tartják, hogy mig ők dolgaik után járnak, a gyerekek ne sirjanak.

Az ugynevezett mákgubó héjából és különösen annak koronájából, ha egy darabot hárs-vagy bodzavirágteába befőznek s a gyereknek a teát beadják, az naphosszat is elalszik tőle, ugy hogy meg se mocczan. Minél nagyobb darab mákhéjat tesznek a teába, annál kábitóbb a hatása. A szülők igy nyugton vannak gyerekeiktől, pedig hogy a mákonynak mily veszedelmes hatása van a gyerekek elméjére, a fentebb elmondott jelenség bizonyitja.