Kis gazda rovat

Hogy a tehenet a rugásról leszoktassuk, erre nézve azt ajánlja egy magyar gazdasszony, hogy egy nagy fej fokhagymát megtörve, ruhácskába csavarjuk és azt a tehén orra alatt tartsuk. Ezalatt két férfinak kell a tehén szarvát tartani. Ha ezt két-három napig ismétlik, a fejés alatt a tehén teljesen leszokik a rugásról. Ezen eljárást már jó eredménynyel használták többen. 


Füves here vetése 

A herét fűmaggal keverve haszonnal lehet vetni, mert e keverék több termést ad, mint a tiszta here s nem is okoz oly könnyen felfuvódást.
Száritása is könnyebb s hereunttá sem lesz oly könnyen földünk, azért gyakrabban lehet kevert herét vetni ugyanazon földbe, mint ha tiszta herét vetünk. Keverésre legjobb fű az olasz perje, de lehet angol perjét és komócsint is keverni, vagy mindhármat, vagy ezek közül csak kettőt. Az angol perje évelő, azért ritkábban használják e czélra, de különben kitünő takarmányt szolgáltat. 

Legtanácsosabb kisebb területeken különféle keverékekkel próbát tenni, s a melyik legjobbnak mutatkozik, a melett maradni.