Ipari kishírek

Papirkartell

Az oszták és magyar papirgyárosoknak a napokban Bécsben tartott közgyülésén számos gyáros az árak szabályozásának szüksége mellett nyilatkozott. Megállapitották, hogy az összes gyárak erősen foglalkoztatva vannak és hogy különösen kivitelre sok a rendelés. Ez a körülmény, valamint csaknem az összes nyersanyagoknak megdrágulása indokolják a papir árának fölemelését, amely – hir szerint – oly mérvben fog megtörténni, hogy ezen gyártási ág is jobb keresetet fog nyujtani.

A gyertyánligeti vasmű ujjászervezése

Megirtuk, hogy a gyertyánligeti vasmű tulajdonosa, Brahmann Manó fizetési zavarokkal küzd. Ügyeinek rendezésére egyik rokona nagyobb összeget bocsátott rendelkezésére és most egyezkedik a hitelezőivel. A felajánlott kvótát a legtöbb hitelező már elfogadta. A passzivák 550,000 K-ra rugnak. A kiegyezés sikerülte esetére a művet a tulajdonos tovább fogja vezetni, mivel ujabb üzemtőkére van kilátása.

Ólomserét-gyár Losoncon

Megirtuk, hogy Selmeczy Miklós losonci vaskereskedő Losoncon ólomserét-gyárat létesit. A gyárat egyelőre 50 vaggon szállitóképességgel rendezik be. Az épitkezések folyamatban vannak és a gyár f. évi szeptember 1-jével üzembe kerül. A gyár vezetését tulajdonos fivérére bizta, ki az ólomserét gyártását hosszabb ideig tanulmányozta külföldön.

A Ganz-gyár üzembeszüntetése

A Ganz-gyár kőbányai vaggongyárában az üzemet beszüntették és a munkásokat elbocsátották. Az üzembeszüntetés oka a vasöntőde szünetelése, aminek folytán a gyárnak nincs feldolgozandó anyaga. A Ganz-gyár a kedvezőtlen üzletmenet következtében több hivatalnokát is elbocsátja.


 A malomkartell

Az uj malomegyezmény ügyében sehogysem tudnak egyezségre jutni a magyar és osztrák malmok. De a magyar malmok még egymás közt sem tudnak békés megoldást találni.

Baromfi keltésitelep-gyár Budapesten

A helybeli Kogler és Roszner-féle gépgyár baromfi keltési telepek gyártására gyárat rendezett be.

A Krompachi vasművek kibővítése

A Krompachi művek rendelésekkel annyira el vannak halmozva, hogy a művek vezetősége uj Martin kályhák felállitásának eszméjével foglalkozik.

A Kaznici acélművek kibővitése

A Kaznici acélműveket kibővitik. Az uj művet folyó évi szeptember elsejével helyezik üzembe.

Uj hengermű Nadrágon

A nadrági uj hengermű épitési munkái serényen folynak, ugy hogy üzeme legközelebb már felvehető lesz.

Uj kocsigyár Aszódon

A kormány az aszódi javitóintézetben kocsigyárat szándékozik berendezni.

A Micheis kenderáztató és kötélfonó-gyár r. t. Németpalánkán folyó hó 14-én közgyűlést tart, amelyen az igazgatóság javasolni fogja, hogy 950 drb 400 K  n. é.  elsőbbségi részvény visszaváltassék.