Hírek a boer háborúból

Pár hét alatt két esztendeje már, hogy a világuralommal biró Anglia háborut folytat két kis köztársaság ellen. Még nem győzte le. Sőt a boerok most ott támadták meg Angliát, a hol biztosnak vélte magát, dél-afrikai gyarmatán, a Fokföldön. Itt nagy bajok lehetnek, mert az angol hivatalos jelentések hallgatnak a fokföldi állapotokról de annál többet árulnak el a hivatalos intézkedések.

Ostromállapot a Foktartomány kikötőiben

Fokvárosból érkezett magánjelentések szerint Fokvárosban és a többi kikötővárosokban legközelebb kihirdetik az orstromállapotot. A fokvárosi kereskedelmi kamara ugyan tiltakozott e rendelet ellen, de azt hiszik, hogy nem lesz elkerülhető.

A gyarmatból érkező hírek nagyon kedvezőtlenek, a mit a fokvárosi angol lapok is kénytelenek elismerni. A fraserburgi kerületben általános a fölkelés és a kerületben számos boer csapat portyázik. A távirati összeköttetés meg van szakitva. Száz meg száz fokföldi lázadó csatlakozott a boerokhoz. Azt hiszik, hogy Merriman-nal együtt, a ki állandóan rendőri felügyelet alatt áll, az afrikanderek többi vezetőjét is le foják tartóztatni.

Fölkelés a Fokföldön
A német lapok is, melyek nyugodtan szoktak írni a dél-afrikai háboruról, oly értesülést közölnek, hogy Dél-Afrikában, a Foktartoányban az angolok helyzete nagyon kedvezőtlen. Az elégedetlenség az egész országban egyre növekszik és az arrikanderekről magukra a gyarmat angol lakóira is kezd átterjedni.

Különös nyugtalanságot kelt az a tény, hogy az angol hadvezetőség egyre több benszülöttet fegyverez föl, kik a fegyvereiktől megfosztott lakók ellen több helyen föllázadtak. A boerok hadállásaikat Fokváros és Porth-Elisabeth kikötők közt erősen tartják és minden oldalról folyton ujabb támogatásban részesülnek. Krüger elnök Kitchener ama nyilatkozatát, hogy a boerok száma 14 ezer főn alul van, megerősíti, de hozzáteszi, hogy 10 ezer fokföldi felkelő csatlakozott a boerokhoz.


A boerok a tengernél
Sheeper boer parancsnok a fokföldi megszállásnál vakmerőn nyomult előre. Hadosztályának egy része Fokvárostól keletre A Mortel-öbölig hatolt. A városi őrséget a várható támadással szemben fegyver alá szólították. Az egész háboru alatt most először történt, hogy a boerok egészen a tengerpartig hatoltak.

Dél-afrikai vezér fogságban
Merrimant, a parlamenti afrikander-szövetség vezérét, Stellenbosch mellett levő farmján fogolynak nyilávnitották. Merriman szavát adta, hogy nem hagyja el a farmot.

Delarey öcscse fogságban
Kitchener jelenti Pretóriából augusztus 30-ikáról: Garrat azt jelenti, hogy Delarey Pétert, a helyettes főparancsnok testvérét, néhány boerral Losberg közelében elfogta.

Fölrobbantott vonat.

Augusztus 31-éről Kitchener lord jelenti Pretóriából: az éjszaki vasutvonalon Watervaal és hamanokvaal között a boerok egy vonatot a levegőbe repitettek. Egy 200 boerból álló osztály azonnal tüzelni kezdett a vonatra és felgyujtotta. Vandeleurt, az ír gárda alezredesét, megölték. Meghaltak kilenczen, megsebesült 17. Transzvál keleti részén a vasutat Komatiport mellett (a portugál terület közelében) szétrombolták.

A boerok fogsága
Az angolok mindenkit fogságba vetnek és nagy táborokban tartják őket. Az asszonyok, kiknek férjük harczol vagy elesett, vagy elvitték messze földre hadi fogolynak, a gyermekek és az aggok mind angol fogságban sinylenek. Nagy tömegben helyezik el őket sátrakban, s nagy köztük a pusztulás a betegség és hiányos táplálkozás miatt.

Hivatalosan tudatják, hogy csak a transzváli táborokban julius végén összesen 62,479 személy volt, köztük 10,000 férfi, több mint 23,000 asszony és 28,000 gyermek (1-12 éves). Juliusban meghalt 1067 személy, köztük 860 gyermek.