Mihajlovics Sándor orosz nagyherczeg látogatása Bulgáriában

A Balkán-félszigeten megint napirenden vannak az olyan jelenségek, melyek egész Európa figyelmét alkalmasak felkölteni, de különösen minket, mint szomszédokat érdekelnek közelebbről.

Ilyen volt legközelebb a Mihajlovics Sándor orosz nagyherczeg bulgáriai látogatása, melyből általában azt magyarázzák ki, hogy Ferdinánd bolgár fejedelem az orosz politika felé hajlik, s a bolgár népben nagy örömöt, sokakban vérmes reményeket is keltett.

Julius 10-ikén érkezett a nagyherczeg Euxinográdba, Ferdinánd fejedelem nyaralóhelyére egy hadihajón, melynek ő a parancsnoka. Ferdinánd fejedelem rögtön, a mint a hajó horgonyt vetett, meglátogatta vendégét a hajó födélzetén s aztán együtt vonultak be a kastélyba, mely közvetlenül a Fekete-tenger partján, ritka szép helyen fekszik.

Itt fényes ünneplés várt a vendégre. Ferdinánd fejedelem még három kis gyermekét is odahivatta üdvözlésére. Este a kastélyt és a parkot, mely egész a tengerig terjed ki, fényesen kivilágitották. Másnap, julius 11-én a nagyherczeg adott lakomát hajóján, házi gazdája tiszteletére, mely alkalommal lelkess pohárköszöntők hangzottak el az oroszok és a bolgárok baráti viszonyáról.

Julius 12-én Várnába mentek, a hol szemlét tartottak a bolgár csapatok fölött. Másnap még meglátogatták a burgaszi kikötőt s ezután a nagy lelkesedéssel fogadott vendég elhagyta Bulgáriát.
Képünkön a két fejedelmi személyt bemutatjuk. Az alacsonyabbik alak a Ferdinánd bolgár fejedelem, a magasabbik pedig az orosz nagyherczeg.