Választási mozgalmak

A hivatalos lap e hó 11-ikén közölte a királynak a törvényhatóságokhoz intézett királyi meghivó levelét, mely Budapesten szeptember 9-én kelt. Ebben Ő Felsége tudtul adja, hogy az uj országgyülést folyó év október havának 24-ik napjára hivja össze Budapestre, s felszólitja a hatóságokat, hogy a törvényintézkedéseket a képviselőválasztásokra megtegyék.

Az uj választások napja
A belügyminiszter körrendeletben tudatta a hatóságokkal, hogy az általános képviselőválasztásokra az október 2. napjától 11. napjáig bezárólag terjedő tiz napi időközt tüzi ki. A belügyminisztertől kitüzött tiznapi határidőn belül a választást minden kerület központi választmánya saját belátása szerint tüzi ki.

A választási uj törvény
A kuriai biráskodást szabályozó 1899. évi tizenötödik törvény egész terjedelmében életbelépett az országgyülés bezárását követő napon. Az uj törvény sokat változtat a választások rendjén, és a visszaélések ellen szigoru büntetést szab.

A törvény tilalma és büntetése alá esik például a beszámoló és a kijelölés alkalmával szokásos etetés és itatás is. Számos képviselőjelölt ennek a körülménynek a tudatával, már jó eleve ( a mikor tudniillik még nem volt tiltva a nagy eszem-iszom) sietett megtartani a beszámoló és kijelölő gyüléseket a maguk lakomáival egyetemben.

Most ezt nem tehetik s egyebekben is ugyancsak vigyázniok kell a választási mozgalom egész ideje alatt, mert lépten-nyomon ott fogják maguk előtt találni a törvény rendelkezéseit.