Csun herczeg megalázkodása a német császár előtt

A történelemben párját ritkitó követség az, mely a khinai császár nevében a közelebbi napokban a német császárnál járt. Mint megirtuk, a khinai birodalom ura elküldte öcscsét Csun herczeget engesztelésül, hogy fejezze ki az ő nevében sajnálkozását Ketteler báró meggyilkoltatása miatt. A Khinával kötött békeszerződés egyik fontos pontja kivánta így.

Csun herczeg egy német személyszállitó gőzösön érkezett Európába. Berlin felé utaztában azonban hirtelen és váratlanul megállapodott, mert az utolsó pillanatban nehézségek merültek fel fogadtatása tekintetében. Ő ugyanis nagyon megalázónak találta azokat a hódolatnyilvánitásokat, melyeket tőle követeltek. Hosszas tárgyalás kezdődött közte és a berlini kormány közt, melyek végre sikerre vezettek és Csun herczeg szeptember 4-én megjelenhetett a német császár előtt a nélkül, hogy annyira meg kellett volna alázkodnia, a hogy eredetileg kivánták. A fogadtatás aztán végbement ugy, a hogy azt mult számunkban közöltük.

Csung herczeg különben 18 éves fiatal ember. Nem tud egy európai nyelven sem és igy mindig rászorul a tolmács közbenjárására.