A király a hadgyakorlatokon

A Duna és Dráva közt folyt hadgyakorlatok megtekintésére szeptember 12-én érkezett a király a szinhelyre. Bécsből indult Ferencz Ferdinánd főherczeg kiséretében.

A király hadiszállása Dolni-Miholjácz kis drávaparti városban volt, onnan a baranyamegyei Görcsönybe jött át. A gyakorlatok, melyeken Ferdinánd román trónörökös is jelen volt és a külföldi katonai attasék, e hó 18-ikáig tartottak. Ezen a napon a király meglátogatta Pécs városát.

A király beszéde a horvát küldöttséghez
Szeptember 12-én délután negyedfél órakor érkezett a király Noskovcze vasúti állomására, hol Verőczemegye és Eszék város küldöttsége várta, valamint Széll miniszterelnök. Pejacsevich főispán üdvözlő beszédére a király a következő jelentős szavakkal felelt.

„Örömmel fogadom Verőczemegye és Eszék szabad királyi város polgársága részéről minden alkalommal bebizonyitott hűségének és ragaszkodásának biztositását. Különös megelégeséssel veszem, hogy a Szent István koronája országai között fennálló nyoczszáz éves kapcsolatnak megszilárditása modot adott önöknek alkotásra és haladásra a kultúra terén. Teljes szivből kivánom, hogy szeretett királyságaimnak, Horvát- és Szlavonországoknak jólléte ezen testvéri kötelék oltalma alatt minél hathatósabban fejlődjék.”