Amerikában elpusztult magyar bányászok síremléke

Szörnyű szerencsétlenség történt a mult év január 25-ikén az amerikai Cheswickben, hol az egyik bánya felrobbant s ez alkalommal 174 bányamunkás vesztette életét, köztük 58 magyar. Szerencsétlenül járt honfitársaink nagyobbára ugocsa-, szatmár-, veszprém-, zemplén-, borsod-, és győrmegyei származásuak voltak, kiket itthon a hazában 32 özvegy és száz árva gyászol. 

Az együtt eltemetett áldozatok sírja fölé a cheswicki bányászok egyesülete szép emléket emelt, melyet folyó évi május 30-ikán lepleztek le megható ünnepélyességek közt. 

Mindenféle nemzetiséghez tartozó bányászok hatalmas zenekar kíséretében, kettős zárt sorokban vonúltak ki a temetőbe, s az emlék körül helyezkedtek el. Előbb egy angol lelkész tartott emlékbeszédet, mely után a nagy közönség énekelt angol nyelvű egyházi éneket, ennek végeztével pedig a magyarok erőteljes hangon rázendítették a 90-ik zsoltárt: *Te benned bíztunk eleitől fogva*. Búsan töltötte be a völgyet a magyarok éneke, melynek szívhez szoló hangjai még a jelenvolt idegeneket is a legnagyobb mértékben meghatották. Ezután Harsányi Sándor református lelkész mondott magyar nyelven szép imádságot, melybe a többféle felekezetű magyarság hangos zokogása vegyült. 

Mikor bevégződött a kegyeletes ünnepély, a magyarok két pompás koszorút helyeztek el az emléken, mely alkalommal le is fényképezték őket. Az alakok közül a kép jobbfelöli oldalán papi ruhában felismerhető Harsányi lelkész, a ki mellett neje áll.