A cukor-surtaxe

Mennyi értéke van az osztrákokkal való közösségnek, mennyire lehet bíznunk az osztrákok szavában, élesen illusztrálja az az eredmény, melyet a cukor-surtaxe körül elérünk.
Nagy nehezen sikerült kivívnunk, hogy a bruxellesi cukor-egyezményhez való hozzájárulás fejében a magyar fogyasztóterület részünkre biztosíttassék. Erre a célra szolgált volna a cukor megvámolása. Ezt a megállapodást az osztrákok kijátszották.

A cukor-gyárosok országos egyesülete évi jelentésben javasolja, hogy csak elvileg fönnálló surtaxe nem volt képes megakadályozni az osztrák cukor bejövetelét s mind amellett, hogy a magyar cukorgyárak kínálatuknál vevőikkel szemben nemcsak az Ausztriából Magyarországba való teljes szállítási költséget, hanem részben magát a surtaxe-ot is áldozatul hozták, még sem voltak képesek az osztrák cukor behozatala elé gátat vetni.

Az ausztriai finomítók többsége ellenállást fejt ki üzemének bárminő megszorítása ellen, mert ez az üzemi költséget növelné s erősen ragaszkodik ahhoz a hitéhez, hogy a surtaxe az ausztriai parlament ellenzése következtében nem fog törvényerőre emelkedni, sőt még azok az osztrák gyárosok is, kik ezt a fölfogást nem osztják, meg vannak győződve arról, hogy az előírt surtaxe utólagos beszedése nem fog bekövetkezni, illetőleg nem lesz keresztülvihető.

Ausztria kínálata Magyarország területére ennek folytán nem az egész surtaxe beszámításával történik, hanem az osztrák gyáros megelégszik a magyar vevő szavatosságával arra nézve, hogy a vevő az utólag követelt surtaxe megfizetésére kötelezi magát. Vannak azonkívül olyan kötések is, melyek értelmében a netán bekövetkező utólagos beszedés esetén a gyárak és vevőik a surtaxe-ot közösen viselik, ugy hogy az elméleti surtaxe hatása tekintetében eddigelé határozottan csak félszabálynak tekinthető.