Az orosz balti flotta útja

Napról-napra várták, hogy bekövetkezik a nagy tengeri ütközet Roszdesztvenszky orosz tengernagy és Togo japán tengernagy flottája köt. Semmi hir sem volt azonban arról, hogy a mint a malakkai félsziget alatt elvonult az orosz flotta, merre vette irányát. Arról sem jött semmiféle hir, hogy Togo tengernagy flottája merre lehet. Még most is titok. Csak gondolták, hogy az orosz hajóhad majd a Formóza nevű nagy japán sziget és a khinai partok közti tengeren folytatja útját, a hol sejti, hogy a japán hajóhad várja.

Két napig az orosz hajóhad Kochinkhina egyik franczia kikötőjében pihent (a miért a japánok már felszólaltak) aztán Formoza szigete alatt kiment a nagy oczeánra. Legalább ez a hir terjedt, de bizonytalanul. Vajjon az-e a czélja, hogy a roppant vizterületen czirkál, míg megérkezik Nebogatov hajóraja is, mely már az indiai vizeken jár, vagy pedig Vladivosztok a czélja, senki sem tudja, mert úgy az oroszok, mint a japánok semmi hirt nem tesznek közzé a hajóhadról.

Togo admirálisban biznak, hogy jól megfontolt terv szerint engedte az orosz hajóhadat átmenni az ázsiai szigetvilág szorosai közt. A két hajóhad ereje körülbelül egyforma; a japánoknak több az ágyújok és előnyük, hogy a hadműveletekhez barátságos partokra számíthatnak és a hazai kikötőkkel rendelkeznek. Az angol haditengerészeti körökben nem tartják lehetetlennek, hogy a japánok az orosz hajóraj útját nem fogják akadályozni és engedik, hogy Vladivosztokba jussanak. Ott aztán „odaragasztják”, körül fogják, ostromzár alá veszik, mint a hogy Port-Arturnál is tettek.