Meggyilkolt képviselő

Eremits Pál nagykikindai szabadelvűpárti képviselő véres halála nagy megdöbbenést okozott, de a déli vidéken ismerősöket nem lepte meg. Eremits szerb nemzetiségi társai közt gyűjtötte nagy vagyonát minden eszközzel.

Ügyvéd, takarékpénztári igazgató volt és pénzszerző módjával nagyon sok szerb családot tönkre tett könyörtelenségeivel. Uzsorával szerezte meg vagyonát, és épen a szerbek gyűlölték Kikinda egész környékén.

Gazdagságánál fogva azonban képviselő lett. Mindig a magyarság ellen izgatott. Mint képviselő meghúzta magát. A képviselőség jó palást volt, hogy apró üzelmeit takarja, és minduntalan törvényszék elé ne idézzék.

A gyilkosság napján is egy 30 forintos perében volt tárgyalása a kikindai járásbíróság előtt. A pört úgy nyerte meg, hogy esküt tett a bíróság előtt, mire pörös ellenfele, egy özvegy szerb asszony állítólag azt mondta neki: *Olyan legyen az életed, a milyen igazán esküdtél!* Egy fél órával később Eremits halott volt. Agyonverte az utczán, a két Sibul-fiu, akiknek gazdag paraszt apját tette tönkre.

Az öreg Sibulnak 240,000 koronát érő gazdasága volt, de hitelezőit ki akarta játszani s vagyonát névleg átiratta Eremitsre, a ki aztán az öreg Sibult kiforgatta mindenből, a birtok az övé lett. Csekély kis évi járadékot biztosított Sibuléknak, de azt sem akarta fizetni.

A legutóbbi napok egyikén Sibul Mladen öt forintot kért Eremitstől, de semmit sem adott nekik. Ekkor a két testvér, Mladen és György elhatározták, hogy boszút állnak Eremitsen. Január 5-ikén kora reggel bepálinkáztak, ellátván magukat vasbottal, revolverrel s meglesték Eremitset, mikor a járásbíróságtól kijött.

Először egy vasbottal főbe vágták, s mikor Eremits futni kezdett, az idősebb testvér Sibul Mladen lőtt rá s a mikor nem talált, György is elsütötte a revolverét. Eremits menekülni próbált támadói elől és a Piacztér felé futott.György többször lőtt a futó Eremits után és bátyjával együtt folyamatosan nyomon követte a menekülőt.

Eremits a Piacz-téren Nothum keresekedő boltjába akart bemenekülni, és a bolt tulajdonosa ajtót nyitott, hogy segítségére legyen a sulyosan megsebesített Eremitsnek. György azonban ráfogta revolverét és boltosra és ez hirtelen visszafutott a boltba. Akkor ért a bolt elé Mladen, az idősebb testvér.

Aztán megragadta a szerencsétlen Eremitset és Sibul Mladen vasbotjával a szó-szoros értelmében szétzúzta a fejét; György a fiatalabb testvér pedig revolverének agyával verte a szerencsétlen áldozat fejét. Eremits néhány pillanat alatt az utcza kövezetén kiszenvedett.

Az utcza népe a gyilkosság láttára riadtan szétfutott és senki sem mert az áldozat segítségére sietni. Sibul Mladen nyugodtan fölvéve subáját, testvérével együtt megindult a rendőrkapitányság felé. Utközben találkoztak már a rendőrség embereivel is, a kiket a két testvér minden ellenkezés nélkül követett a kapitányságra.

Bevallották tettüket. *Ennek így kellett történni* - mondták. A meggyilkolt képviselőt Bács-Martonosra vitték s ott temették el. Végrendeletében vagyonát, mely két millió korona, sógorának hagyta. Fiatal özvegye ez ellen pört indít.