Az erőávitel problemája műszaki szempontból

Nagy távolságok határai elektromos erőátvitelnél. Írta György Elek gépészmérnök

Milyen messze lehetséges erőt elektromosság segélyével átvinni? Mik a költségei az elektromos erőátviteli telepeknek? A veszteségnek mekkora százaléka fordúl elő az erőátvitelnél?

Ezek azok a typikus kérdések, a melyeket az elektromérnök megoldani akar, a melyeket a pénzét befektető egyén, az áramot használó közönség és általában az érdeklődő laikus állandóan kérdez.

Nem lehetséges erre közvetlenül és azonnal választ adni, miután ezen kérdések oly sok és számtalan körűlménytől függenek, hogy azokat szükséges minden egyes esetben külön megvizsgálni.

A nagy távolságu elektromos erőátvitel jelen állapota fejlődés eredménye. Mindőn mindenki elismeri azt, hogy ezen forradalmi jellegű fejlődés nem most kezdődött, ugy nem lehet kétség az iránt, hogy ezen fejlődés teljes és az erő átvitel jelenlegi kiviteli alakja tökéletes.

A legfontosabb dolog, a mely jelenleg megszabja azon határt, amelyre erő elektromosság terén átvihető a feszűltség, vagy inkább még a szigetelés. A réz költsége, a mely a teljes befektetési költségnek legnagyobb részét képezi, egyenes arányban van a távolság négyzetével és az erő nagyságával, a mi átviendő és forditott arányban áll a feszültség négyzetével és a veszteséggel, a mely a vezetésben történik.



Kétségtelen, hogy ha a feszűltséget végnélkül emelni tudnánk, ugy lehetséges volna a távolság végnélküli emelése; de gyorsan elérkezünk azon határhoz a feszültségnél, a melynél azt emelni lehetetlenség. Hogy jelenleg mi a feszültség ezen határa, az teljesen egyéni nézetet képez, és hogy mi lesz a feszültség hatája a jövőben, ez meg a bizonytalanságban fekszik.

A legmagasabb feszűltség, a mi jelenleg tényleg üzemelésben van 55000 volt.

Ez a feszűltség a Canon Ferry Butte vonalán van üzemben 65 mértföld távolságra és Canadában a Shawinigan Montreal vonala ca. 80 mértföld távolságban.

Több esteben magasabb feszűltség alkalmazását ajánlották és tervezték is gyakrabban, de mindeddig megfelelő és sikeres kivitelt 55000 volt feszűltséggel értek el.

A legkomolyabb nehézségek, a melyek a feszűltség növelése körül felmerültek erőátviteli telepeknél:
1. nehézség, tökéletes és megbizható szigetelés miatt,
2. nehézség, a mely felmerül különböző lég és statikai kisülések folytán,
3. áramveszteségek, a melyeket a magas feszűltségű vezetékek csoportos kisülései okoznak,
4. a magas feszűltségű vezetékek anyagcsökkenése azon megrongálások következtében, a mi ezen légközi kisülések által lesz előidézve.

Épen ezen okoknál fogva csupán a jövő titka még, hogy mily módon lesz lehetséges a feszűltség további emelése, jelenleg még nem várható semmi különösebb fejlődés ebben a tekinteteben.