Czigányegyszeregy

Valószinűleg Maróthy-tól származik s mint már a neve is mutatja, az egyszeregynek valami furfanggal keverése lehet, melynek használatát ráfogják a czigányokra.

Úgy tudom, hogy ezen számtani furcsaság csak kevesek előtt, ismeretes, a hozzá hasonló és belőle levezethető czigányos négyzetre emelés és köbözés pedig egészen ismeretlen, pedig úgy maga a tréfa, mint annak elemzése és magyarázata elég érdekes arra, hogy lekösse azok figyelmét, a kik kedvöket lelik a számok tréfáiban.

A czigányegyszeregy eredetisége és érdekessége abban áll, hogy a kéz tíz ujjának és a 0, 1, 2, 3, és 4-es szorzótábla tudásának segélyével ki lehet számitani az egyszeregy 5-nél nagyobb tényezőkből álló eseteinek eredményét a nélkűl, hogy a nép között használatos hosszadalmas összeadáshoz kellene folyamodni.

A művelet a következő. Az ember maga elé tartja mind a két kezét szétterpesztett ujjakkal, úgy, hogy a kis ujj alul essék, a tenyér az arcz felé legyen fordítva, a két kéz ujjai pedig egymásra mutassanak (1. ábra).

Megszámozandó erre mind a két kéz 5-5 ujja alulról kezdve felfelé 6, 7, 8, 9, 10-zel s jól megjegyzendő (vagy ráirandó), hogy melyik ujj melyik számot képviseli.



Tudni akarjuk már most pl., hogy mennyi 7 X 8? Összeérintjük tehát az egyik kéz 7-es számu ujját a másik kéz 8-as számu ujjával, mint azt a 2. ábra feltünteti.

Az összeérintett két ujj és az alatta levők összege (2 + 3 = 5) adják az eredmény tizes egységeit, egyeseknek pedig a felül maradt ujjak szorzata (ez esetben 3 X 2 = 6) veendő, tehát 5 tízes meg 6 egyes = 56.

Néhány próba mindenkit meg fog győzni arról, hogy ez a fogás az egyszeregy mindazon esetere érvényes, melyeknek tényezői nagyobbak 5-nél. Feleslegessé teszi tehát a szorzótábla nehezebb felének megtanulását.

Ezt az ú.n. czigányegyszeregyet könnyü a 6, 7, 8, 9, 10 négyzetre emelésére és köbölésére is alkalmazni.

A négyzetre emelésnél tudvalevőleg a tényezők egyenlők, elegendő lesz tehát egy egyik kéz 5 ujja is,mertegyenlő számu ujj maradna mind a két kézen. Kerestetik pl. 8˛ ? A 8-at a középső ujj képviseli, ez az ujj tehát és az alatta maradó kettő – összesen 3 – kétszerese adják az eredmény tizeseit (6 tizes), a felül maradók (ez esetben 2) négyzete pedig (4) adja az eredmény egyeseit (3. ábra).

Ha 6. .7 .8 .9.10 valamelyikénak köbét akarjuk hasonló módon kiszámitani, akkor az alsó osztály kétszeresét és a felső osztály négyzetét még megszorozzuk az illető gyökkel (4. ábra).