A Magyar Tudományos Akadémiából

A Magyar Tud. Akadémia április 3-iki ülését Thaly Kálmán elnöklése mellett tartotta meg. Nagy Géza levelező tag „Scyták” czímű értekezésével foglalta el székét.

Gondos történeti kutatásokról tanuskodó értekezése során a scythák ural-altáji voltát vitatta; ismertetve a scythák, perzsául szakák, történeti vallási és etimologiai fejlődését, melyből határozottan kimutatható az ural-altáji származás.

A második felolvasó Szendrei János volt, ki egy régi képről értekezett, mely a Jankovich-féle gyűjteményből került a Nemzeti Muzeumba; azt a jelenetet ábrázolja, amikor 1488-ban Hunyady Mátyás király követségét a moszkvai Kreml tróntermében III. Vasziljevics Iván orosz nagy fejedelem teljes állami pompával fogadja.

A nagyfejedelem Mátyástól pénzvetőket, ágyu- és tűzmestereket, épitészeket, hadi mérnököket és különösen arany- és ezüstműves ötvösöket kért. A küldöttség vezetője János diák volt.

Szendrei még egy eredeti török kézirati kodexet is bemutatott, melynek képei között ott van a szerencsétlen véget ért II. Lajos király, ugyanazon vértezetben, mely a bécsi udvari muzeumban máig is meg van.

Az Akadémia idei nagygyűlése (a 65-ik) május 9-ikén kezdődik és a 14-iki ünnepélyes közüléssel ér véget. Ennek tárgyai: Kautz Gyula másodelnök megnyitó beszéde. Heinrich Gusztáv főtitkár jelentése az Akadémia 1904. évi működéséről és Vécsey Tamás emlékbeszéde Tisza Kálmán tiszteleti és igazgatósági tagról.