A Népszerű főiskola könyvtára

E vállalattal egy becses sorozat kiadását indította meg a Franklin-társulat. Azokat az előadásokat közli benne, melyeket a „Budapest Népszerű Főiskolában” (University Extension) tartanak kiváló tudósaink.

Elsőnek két kötet jelent meg a sorozatban. Az egyikben Marczali Henrik előadása foglaltatik „A nemzetiség történetbölcseleti szempontból” czímmel.

Széleskörü ismeretek alapján, filozofiai felfogással határozza meg a nemzetiség fogalmának tartalmát, fejtegetia nemzetiségek eredetét, a nemzetiség viszonyát a birodalmakhoz, a világvallásokhoz, a világműveltséghez, szocziálizmushoz s végűl a magyar nemzetiség fejlődését.

Irodalmunkban alig van olyan munka, a mely a történelmi tények magasabb szempontból való felfogására képesíti a mívelt érdeklődőt; Marczali könyve e tekintetben jó szolgálatot tehet közmívelődésünknek.

Szintén aktuális tárgyról szól dr. Salgó Jakab előadás-sorozata „A szellemi élet hygiéniájáról”, mely népszerű előadásban, de tudományos alapon foglalkozik azokkal a tényezőkkel, melyek a szellemi munkát akadályozzák.

Nevezetesen a kifáradással és kimerüléssel, a szellemi túlterheléssel.

Megdöbbentő adatokat hoz fel az idegbajoknak s különösen paralízisnek óriási elterjedéséről hazánkban s ennek főokát társadalmi viszonyaink rendezetlenségében látja, mely a legtöbb embert arra kényszeríti, hogy egyszerre sokféle munkával foglalkozzék s szellemileg túlterhelje magát.

Mindegyik kötet ára csinos kiállitásban, kemény kötésben 2 korona.