A Szépművészeti Muzeum

A Szépművészeti Muzeum palotájának már muzeumi része elkészült, most még a palota oszlopos előrészein építenek. Belül a termek díszítése is véget ért, hetek óta tart a belső berendezés és a gyűjtemények elrendezése, amit Kammerer Ernő, minszteri tanácsos, igazgató és dr Térey Gábor osztályigazgató végeznek.

A muzeumba kerülnek: az Országos Képtár, a Nemzeti Muzeum képtára, az állami metszetgyűjtemény, Lotz Károly hagyatéka, a Delhaes-és Perlaky-féle hagyatékok s ezeken kívül azok a festmények, melyeket a kormány 1886 óta vásárolt, de hely szűke miatt ki nem állíthatták, továbbá egész sereg szobormű sé antik szobrok gipsz másai.

A tulajdonképeni képtár két részre oszlik, a régi és a modern képtárra, mindegyik képtár tíz felülvilágított és tizenhat oldalvilágítású teremben. Különösen szép a magyar terem, melynek mennyezete egy tizenhatodik századi templomból való stucco díszítés és festés.

A metszetgyűjtemény számára egy nagy kiállítási terem, egy nagy könyvtárterem, négy kisebb terem s egy nagy laboratorium áll rendelkezésre. A szoborművek a nagy román, renaissance és barokk udvarokba kerülnek, a melyek teljesen készen vannak s készek a nagy dísztermek is, melynek oszlopai mind hazai nemes márványból valók. Ide is szoborműveket helyeznek el.