A margitszigeti új kápolna

A Margitsziget látogatói már a mult nyáron észrevehették, hogy a sziget Pest felöli partján nagyobb, díszes épület emeléséhez fognak.

A mint az építési munka előbbrehaladt, lassankint egy gót stílusú kápolna körvonalai bontakoztak ki a terméskő-halmazokból, a mely karcsú formáival szépen illeszkedik bele a festői környezetbe. Ma már csaknem teljesen kész a kápolna, csak a belső berendezés egy-két részletes a szines üveg-ablakok hiányzanak még belőle.

A kápolna építését még boldogult József főherczeg rendelte el 1903. deczemberében fiatalon elhúnyt leánya, Klotild Mária főherczegnő emlékezetére. Maga jelölt ki helyet is számára: a dömés apáczák egykori zárdájának romjai és a Dunapart közötti helyet.

Gyöngéd és szép gondolat nyilvánult meg ebben: hogy az oly korán elhalt fejedelmi hölgy emlékére rendelt kápolna mintegy folytatása legyen annak a hajdani zárda-épületnek, melyben egykor egy másik magyar királyi sarj, IV. Béla leánya, Boldog Margit élt, szenvedett és meghalt.

A romok látogatóiban most kétszeresen kegyeletes érzések támadhatnak s a régi múlt mintegy összeverődik itt most a közelmúlttal. A kápolna fekvése nagyon szép, mögötte szabadon hömpölyög a Duna árja, a tulsó parton a pesti gyári-negyed kéményei jelzik a modern életet, melynek az épület- kegyeletes magányba-vonulás jeléül- hátat fordít s bejáratával a díszfák és bokrok árnyékában emelkedő romok felé tekint.

Külső építménye csupa terméskő, belső berendezésében szines majolika adja a díszt. Körülötte félkörben sorakozó pihenő-padok várják a közönséget.