Szökés az aradi vár börtönéből

Az aradi vár katonai börtönéből április 4-én éjszaka megszökött két lengyel katona, Sivij József és Eichner Péter, a kik a kettős őrség figyelmét kijátszva, betörtek a börtönirodába, fölfeszítették a kézipénztárt, kivették a benne levő kétezer koronát és kiszöktek a várból.

Sivij nyolcz évre, Eichner hét évre volt ítélve többször elkövetett rablásért, lopásért, csalásért. Szökésüket, a melyet hihetetlen vakmerőséggel hajtottak végre, reggel öt órakor vették észre.

Az őrség parancsnoka, Spády Árpád egyéves önkéntes káplár és az őröket kiállító Fekete Rezső önkéntes őrsvezető ijedten siettek megállapítani, mi történt.

Kiderült hogy a gonosztevők kivájták a fal tégláit, az éjjel kibontott téglákat nappalra visszatették a helyükre és a törmeléket eltakarították.

A profos semmit nem vett észre. Az áttört falon jutottak az irodába, ott polgári ruhába öltöztek és kijutottak az udvarra. Az egyik szökevényt, Sivij Józsefet, már a szökésre következő estén elfogták az aradi vasuti állomásnál.

Elmondta töredelmesen, hogy a kivájt falon átbujtak a raktárba, és a már előbb Eichner által feltört raktárajtón a szabadba jutottak. Sivij egy fáskamrában húzódott meg, társa pedig felment a bástyára és onnan még a mult éjjel leugrott. Azóta hollétét nem tudja.

Sivij a fáskamra egyik sarkában egyik sarkában éjjeli fél egy órától esti fél nyolcz óráig húzta meg magát, a mikor a főkapun át kiment a városba. Itt ismeretlen lévén, valahogy a vasuti állomásra került, a hol a rendőrök elfogták.

A pénzes ládából kivett pénzen a társával megosztozkodván, 740 korona jutott neki s ebből öt korona 24 fillért elköltött. Hogy társa hova, merre ment, nem tudja. Vasraverve vitték az aradi várba.