A tavaszi nemzetközi kiállitás

A Műcsarnok most megnyílt kiállítása egész hosszú sorát mutatja be a külföld ismertebb festőinek és szobrászainak. Néhány elsőrangú, sőt bizonyos irányban korszakot is alkotó művész mellett a nagy hírnévnek örvendő, divatos képirók olyan számban csoportosúlnak, a minőben itt Budapesten eddig még soha sem láttuk őket.

Mert voltak ugyan tárlatainknak eddig is kiváló külföldi vendégei, de ezek rendesen csak külön-külön és szórványosan tűntek föl; míg mostan a francziák, angolok, amerikaiak, svédek, németek és németalföldiek csoportokban jöttek el s nem csak egyes tüneményes művészekkel, hanem az újabb művészeti irányokkal is megismerkedhetünk a kiállítás keretében.

Közönség és fiatal művészek szemtől-szemben láthatják azokat a hírneves embereket, kik ecsetjükkel vagy vésőjükkel új irányt tudtak törni, maguk köré tanítványokat gyüjtöttek, iskolát alapítottak.

Igaz ugyan, hogy a kiválóságok mellett olyan véznább dongájú alakok is megjelennek, a kiknek ismeretsége után nem nagyon vágyakoztunk s a kik bizarrságaikkal tán el is csavarhatják a fejét egy-egy kevesebb önállósággal rendelkező fiatal művésznek; de hiszen ez a veszedelme megvan minden kollektiv kiállításnak s a művészet terén való megtévelyedés nem is lehet állandó annál, a kiben igazi tehetség van.

Lám, a különböző szertelenségek az európai nagyobb tárlatokban máris lejárták magukat s kezdik belátni maguk a művészek is, hogy az igazság szeretetét s az alapos tudást nem pótolhatja a csak múló hatásokkal dolgozó zseniáliskodás.

A németek, németalföldiek, angolok, amerikaiak, svédek csaknem kivétel nélkül komoly megfigyelésről s nagy tekhnikai készségről tanuskodó alkotásokkal szerepelnek s már a francziák közt is csak kevés van olyan, mint Maurice Denis, ki gyűjteményével csak arra szolgál, hogy a fiatal generáczió egyik-másik tagját megtéveszsze s talán egész csoportját burjánoztassa föl az éretlen és izetlen utánzatoknak.

Az ilyen excentrikus dolgok mellett mosolyogva halad el a komoly néző, hogy annál nagyobb elmélyedéssel és örömmel vizsgálhassa egy Monet, Dagoan-Bonveret, Pissarro, Lerolle, Cottet, Besnard, Sisley, Puvis de Chavannes s más franczia mesterek műveit.